U selu kod Surdulice proglašena epidemija afričke kuge svinja

U opštini Surdulica, zbog afričke kuge svinja, u selu Kalabovce uništeno devet životinja. Koje se mere preduzimaju kako bi se sprečilo širenje bolesti?

Veterinari iz Vladičinog Hana su zaduženi i za područje Surdulice i Bosilegrada, a oni su preduzeli sve mere da spreče dalje širenje afričke kuge.

"Jedine mere - neškodljivo ukljanjanje životinja i mi smo to primenili sada u selu Kalabovcu, neškodljivo smo uklonili devet svinja koje su na stočnom groblju uklonjene, to mesto se ne upotrebljava i pojačali smo zdravstveni nadzor, u svim domaćinstvima u zaraženom području i ugroženom”, navodi Nenad Mitrović, dr veterinarske medicine u Vladičinom Hanu.

Na pitanje kako sprečiti dalje širenje - svinjske kuge, koja je veoma zarazna bolest odgovara“Ne, to je krajnja mera uništavanja životinja, pre svega tu su u tom lancu jako važni lovci, lovačka udruženja koja na područjima opštine Vladičin Han, čitavog okruga pronalaze bolesne divlje svinje i lovci su vrlo odgovorni i prijavljuju to inspekciji i veterinarskim stanicama, a oni odmah reaguju”.

Ovde se javila svinjska kuga zato što je čovek lovac i zato što nije dobro uradio dezinfekciju posle povratka iz lova.

“Ono što je jako važno, ja apelujem ljudima, da pre svinjokolja mi od svake sumnjive životinje uzimamo bris, šaljemo u institut. Veterinarski institut iz Niša je vrlo kvalitetan i vrlo odgovoran po tom pitanju i vrlo brzo PI-SI-AR testovima nam šalje rezultate. Važno je da to radimo, da imamo aktivan nadzor, da vlasnici životinja, pre svinjokolja, 70 sati, dva, tri dana prijave veterinarskoj stanici da će biti svinjokolj. Mi ćemo doći da uzmemo bris iz ušne vene, da vidimo da li postoji antigen afričke svinjske kuge, da se ne bi u toku svinjokolja širio virus, i što je najvažnije to uzorkovanje je besplatno”, naglašava Mitrović.

Tokom prošle godine u opštini Bujanovac zbog afričke kuge uništeno je pedeset svinja, a bila je privremeno zatvorena i stočna pijaca u Ristovcu, selu kod Bujanovca, jedina u Pčinjskom okrugu.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи