Zašto su jedna Leskovčanka i Peruanac Južnu Ameriku zamenili Srbijom

Peruanac Pedro Valdivia Silva u braku je sa Leskovčankom Sanjom Banković već 14 godina. Limu su zamenili Leskovcem i, kažu, nisu se pokajali. Pedrove želje su da omasovi brazilski džiju-džicu i da bude u ekipi leskovačkih dobrovoljnih vatrogasaca.

Upoznali su se radeći na kruzeru. Svoju ljubav Leskovčanka Sanja i Peruanac Pedro krunisali su brakom 2010.godine. Njihova ćerka Petra rođena je u Limi. Užurbanost u višemilionskoj peruanskoj prestonici i vlažna klima, koja nije prijala detetu bili su presudni za preseljenje u Leskovac. Sanja je profesorka engleskog jezika, a Pedro je završio fakultet za biznis i administraciju. Rade od kuće za strane kompanije.

"Nema brige kad ste ovde. Sve je blizu, komotno je i do danas nismo se pokajali. Svi su nas pitali -pa zašto se vraćate? Ali, stvarno neke stvari nemaju cenu. Porodica nema cenu, sigurnost, manje mesto, pa čak je i Beograd manje mesto u odnosu na Limu, tako da nam je baš lepo ovde i Petra je srećna", navodi Sanja Banković, iz Leskovca.

S jednog na drugi kraj sveta došli su pre 8 godina. Uprkos velikim razlikama u tradiciji, kulturi, načinu življenje Pedro se u Leskovcu brzo i dobro uklopio. Omiljen je u društvu. Voli naše običaje, hranu, prirodu, srdačnost.

"Porodica, familija to je mnogo bitno ovde, ja volim to. Volim pljeskavice, hranu, salatu, sve ja volim ovde stvarno. Ljudi su odlični za mene", ističe Pedro Valdivia Silva, iz Leskovca.

Posvećen je porodici, poslu, ali uživa i u sportu. Svakodnevno je u kimonu. Pedro je majstor brazilske džiudzice koja, kaže, jača duh i telo i kontroliše um. Nema udaraca i bezbedna je veština za decu.

"Ti naučiš mnogo za sebe, Ti naučiš kako da radiš sa pritiskom i dobro je za kondiciju", naglašava Pedro.

Na pitanje kako se njoj sviđa ovaj sport, Petra Valdivia Banković, Pedrova ćerka, odgovara: “Super, sjajno je”. Dodaje da tata nije strog trener: “Ne, po malo."

Pedrovo znanje dragoceno je i leskovačkim MMA takmičarima.

"Stvarno dobar jedan momak, vredan je i voli posao koji radi. Pomaže nam dosta u klubu", ističe Aleksandar Đorđević, trener i MMA borac.

Obišli su svet, ali im je u Srbiji najlepše.,Jug zemlje je Pedru prirastao za srce. Želi da omasovi džiudžicu u Leskovcu, ali i da se pridruži dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Deceniju dugo iskustvo u gašenju požara i te kako će značiti.

 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи