Pred početak školske godine na fakultetima potražnja za domovima i privatnim stanovima

Pred početak nove akademske godine za većinu studenata glavna briga je gde će stanovati. Konkurs za smeštaj u studentskim domovima traje do 16-og septembra za brucoše i do kraja oktobra za starije studente. Kakvi su smeštajni kapaciteti i kakve su cene stanova za iznajmljivanje istraživali smo u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu.

Od polovine avgusta do oktobra stanove za iznajmljivanje kažu u agencijama, najviše traže studenti - uglavnom garsonjere i manje stanove u blizini fakulteta.

“Cena stanova kreće se od 200 do 300 evra, a što je ta garsonjera bliže fakultetu ide i do 350 evra u zavisnosti od toga kako je opremljena”, kaže Nevena Đorđević, agencija za nekretnine Niš.

Bojana Petrović, iz agencije za nekretnine u Kragujevcu navodi da su za stanove zainteresovani studenti iz okolnih gradova, a za kuće strani studenti, koji dolaze uglavnom da studiraju medicinu u Kragujevcu. „Cena stanova ide od 150 do 350 evra, a cena kuća ide po krevetu u odnosu na kapacitete od 80 do 100 evra po krevetu sa uračunatim troškovima”, ističe Bojana.

U tri univerzitetska centra, sa cenom od 1500 do 3000 dinara mesečno u zavisnosti od objekta studentski domovi su povoljniji, ali život u domu kažu studenti ima i drugih prednosti.

“U prvoj godini sam bio u stanu, iskreno, ovde mi se dosta više sviđa, ima više društva i onda nam bolje ide na fakultetu, lakše nam je da učimo zajedno”, kaže Mihajlo Cvetković, student u Nišu.

Elma Memović, student u Kragujevcu naglašava: „Nešto što je nama kao studentima ja mislim najbitnije to su čitaonice koje su izolovane, mirne i omogućavaju nam taj fokus da imamo u toku studiranja, tokom učenja. I na kraju dana razonoda i druženje.

“Mogu reći da su uslovi u domu na visokom nivou i naše je zbog čega smo i primarno ovde - samo da učimo”, ističe Filip Borisavljević, student u Kragujevcu.

Pravo na smeštaj u domu imaju redovni studenti na budžetu, ali tražnja svake godine premašuje broj raspoloživih mesta.

“Smeštajni kapacitet u Novom Sadu je 3064 mesta, uglavnom ostane dosta velik broj ispod crte na toj konačnoj rang listi, to je otprilike neka cifra od 600 do 800 studenata”, rekla je Marijana Milinkovič, iz SC Novi Sad.

“Što se tiče smeštajnih kapaciteta Studentski centar u četiri paviljona može da primi 781 studenta. Za brucoše je namenjeno 240 mesta, a za starije studente 529”, dodaje Željko Trifunović, iz SC Kragujevac.

Niški studenti će u domovima ove godine imati bolje uslove Radovi na renoviranju započeti tokom leta privode se kraju.

“Prošle godine je rađena jedna lamela, rađena su kupatila, ove godine se radi druga lamela. Ono što je odrađeno u ovom domu je sanacija i reparacija lifta, u toku je tender što se tiče dela nameštaja kod Medicinskog Fakulteta i radi se iternet”, ističe Nataša Nikolić, iz SC Niš.

U četiri paviljona može da se smesti 958-oro niških studenata, a kapaciteti će biti prošireni za oko 400 mesta kada bude završena izgradnja Studentskog doma započeta pre 15 godina.

 

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи