Kako su Francuzi oživeli srpsko selo proizvodeći vina
Bračni par Bonžiro, iz francuske vinske oblasti Burgundije, već petnaest godina obrađuju vinograde u istočnoj Srbiji i prave vino u Rogljevu kod Negotina. Zadovoljni su kvalitetom vina koje uglavnom izvoze u Francusku, Japan i Ameriku.
Priča o filokseri koja je u devetnaestom veku uništila vinograde u Francuskoj dovela je u Srbiju u bračni par Bonžiro.Tada se vino iz negotinske krajine izvozilo u Francusku.
“Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas”, naglašava Siril Bonžiro, iz Francuske.
“Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas”, kaže Estel Bonžiro.
“Mi pijemo belo,crveno,roze vino, šampanj ...ali iz Rogljeva - samo iz Rogljeva, to je naše vino i volimo naše vino”, dodaje Siril.
Francuzi, kako ih u selu zovu, sami rade u vinogradu, u sezoni tu su i njihovi sinovi, a imaju i pomoć iz Srbije. Ovogodišnju berbu zbog visokih temperatura već privode kraju. Čokote su uspeli da zaštite šeširima od lastara.
“Nema suvih bobica. Odlično je ima tečnosti unutra,idealno je, malo je berba poranila, ali će vino biti fantastično”, ističe Nenad Rajić, direktor francuske vinarije Rogljevo.
Na obnovljeni kameni podrum pivnicu, posebno su ponosni. Osim njega restaurirali su još dve kamene kuće, jedinstvene u svetu.
"Radi još, još radi da, da. Ovo bure je burgundac, imamo frankovku", kaže Siril.
Najlepši posao posle berbe je priprema šire.Biće oko dvadeset hiljada litara izuzetnog vina ove godine , kažu naši domaćini Francuzi , koji zbog ovog posla provode osam meseci godišnje u kamenoj kuči u selu Rogljevo.
Коментари