Berba višanja u Topličkom kraju: Rod prosečan, kvalitet odličan

U Topličkom kraju počinje berba višanja. Za razliku od prošle godine, kvalitet roda je bolji, a početna cena je dvostruko viša.

Radmilo Paunović iz Novog sela kod Prokuplja 40 godina uzgaja višnje. Za razliku od mnogih odoleo je turbulentnom tržištu prethodne decenije, kada je cena bila ispod svake isplativosti i očuvao zasade višanja kojih sada ima na dva hektara.

"Zadovoljni smo i rodom i kvalitetom. Cena je zadovoljavajuća za sad videćemo na dalje", kaže Radmilo Paunović, poljioprivrednik iz Novog Sela kod Prokuplja.

Za otkup su spremni i hladnjačari, koji se nadaju da će trenutnim kapacitetima zadovoljiti potrebe tržišta, jer je ove godine rod znatno manji.

Dragan Paunović, otkupljivač voća i vlasnik hladnjače ističe da je kvalitet je apsolutno zadovoljavajući. Nastavlja: "Očekujemo, uz vremenske prilike koje se u narednom periodu predviđaju, a to je stabilizacija vremena, da će se taj kvalitet i zadržati. A kad je cena u pitanju, danas je cena 70 dinara prve klase, tržište će da definiše u kom pravcu će to dalje ići, ali realno je očekivati da se ta cena zadrži, možda da ima neki blagi rast u narednom periodu".

Najveći problem predstavlja nedostatak berača, do kojih je vrlo teško doći. Proizvođači su tako prošle godine morali polovinu otkupne cene da daju njima. Zbog toga se mnogi odlučuju da u posao uključe mašine.

"Stvarno je dobra mašina za mene i moje potrebe. Oko 200-250 hiljada štedim godišnje s njom", navodi Jovica Dinić, iz Babinog Potoka kod Prokuplja.

Jelena Jašarević, iz Prokuplja dodaje: "Mogu da zaradim oko 5 - 6.000 dnevno. Dobro je, zadovoljna sam berbom".

Oblačinska višnja je, uz šljivu, najzastupljenija ratarska kultura u topličkom kraju. Samo na teritoriji Prokuplja zasađena je na površini od preko 2.000 hektara, a godišnje se otkupi od 2.000 do 2.500 vagona tog voća.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи