Читај ми!

Valjevski speleolozi u ulozi Deda mraza, paketiće za decu odneli preko krova bolnice

Mališanima koji će za novogodišnje praznike biti na Odeljenju pedijatrije Zdravstvenog centra u Valjevu, novogodišnje paketiće na prozore soba Deda Mraz je doneo preko krova bolničke zgrade. Performans su osmislili speleolozi Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda“ i članovi Gorske službe spasavanja, a paketiće donirao najveći valjevski trgovački lanac.

Deda Mrazu rešenom da novogodišnjim paketićima obraduje decu na bolničkom lečenju u Valjevu pomogle su Tamara Kosić iz speleološke grupe Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda“ i Mina Resimić, nova članica Gorske službe spasavanja.

"Bili su jako srećni zato što već nekoliko dana provode vreme u valjevskoj bolnici i nadamo se da će uskoro izaći i da će ozdraviti", kaže Mina Resimić.

Doktor Vladimir Pantelić, v.d. direktora ZC Valjevo, kaže da je ideja bila da vrate osmeh deci koja se trenutno nalaze na lečenju.  

Protivepidemijske mere zbog kojih nema poseta u valjevskoj bolnici, podstakle su mlalde istraživače da osmisle performans za najmlađe pacijente.

"Društvo istraživača ovde učestvuje drugu dodinu zaredom. Nakon prve godine kad smo videli svu tu decu, shvatili smo da radimo pravu stvar za njih i namao se da će ovo za par godina postati tradicija", kaže Despot Stevanović. član Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda“.“

"Mislila sam da je jako lepa akcija i bilo mi je drago da vidim da deca dobijaju paketiće. Čak iako nije mnogo hladno, mislim da je lep ambijent i da njima mnogo znači, prvenstveno", kaže Dušica Mitrović iz Valjeva

Godine 2023. Valjevo je dobilo i stanicu Gorske službe spasavanja, koju čini 25-oro volontera. Za intervencije na terenu obučeno ih je 15-oro.

"Sve je više i više poziva koji su upućeni samoj Gorskoj službi. Naravno, uz saradnju svih relevantnih institucija u ovom gradu i u zemlji, mi uspevamo to i da postignemo i da izvučemo, i da pomognemo unesrećenima na nepristupačnom terenu, dok kasnije svoi ti ljudi završe ovde u valjevskoj bolnici. Mada danas se nismo tim povodom skupili, već povodom neke lepe akcije, dodele paketića", kaže Aleksa Dragojlović iz GSS Stanica Valjevo.

Tokom 2023. godine članovi Gorske službe iz Valjeva učestvovali su u 15 akcija spasavanja. Pomoć u nevolji, humanost i solidarnost pokreću mlade ljude, kao i empatija, koju su pokazali gestom darovanja mališana na Odeljenjima pedijatrije i dečje hirurgije.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи