Talentovani dizajneri stiču znanja u Leskovcu

Visoka tehnološko-umetnička škola u Leskovcu, nekadašnja Viša tekstilna, sa tradicijom dugom skoro 70 godina, ima 7 programa na osnovnim i master studijama. To je jedna je od dve ustanove u zemlji koja obrazuje strukovne modne dizajnere. Interesovanje je veliko. Odnedavno su uveli i digitalni dizajn odeće.

Posebnost je reč koja ih prati od početka studiranja. Uz ljubav, talenat i kreativnost na putu do modnog dizajnera treba i dosta rada i truda. U ateljeu se postavljaju temelji. Kad savladaju tehnike crtanja onda kreće kreiranje odeće. Na programu modnog dizajna u leskovačkoj Visokoj tehnološko-umetničkoj školi je pedesetak studenata.

"Profesori posvećuju dosta pažnje svakome od nas. Svakom se posebno posvete koliko je potrebno", kaže Natalija Krstić, studentkinja prve godine iz Niša.

"Taj talenat treba da se prepozna i treba da se usmeri ka tom nekom putu njegove individualnosti gde će on na kraju da sazri kao jedan dobar modni dizajner", smatra Mr Marija Petković, profesor likovne grupe predmeta.

Spoj umetnosti i zanata i u digitalnoj formi. Novi program na master studijama, digitalni modni dizajn omogućava im da isprate svoju kreaciju od idejne skice, preko odabira materijala do realizacije finalnog proizvoda.To je način da lako dođu i do stranog tržišta.

"Mi moramo da budemo savremeni i da pratimo vremenske tokove kako napreduje dizajn uopšte", navodi Milica Miladinović,studentkinja prve godine master studija iz Leskovca.

"Ja bi volela da se bavim modnim dizajnom da budem modni dizajner, da radim visoku modu", kaže Ivana Kostić, studentkinja prve godine master studija iz Kruševca.

"Pored usko stručnih modnih predmeta izučava se i grafički dizajn, multimediji, vizuelne komunikacije, modna ilustracija", objašnjava Milena Savić,profesor digitalnog modnog dizajna.

Oživljavanjem tekstilne industrije u Leskovcu šanse za radno mesto su znatno veće. Zahvaljujući nedavno formiranom timu za karijerno vođenje studenti odavde odlaze potpuno spremni za novi životni korak.

"Možemo slobodno reći da smo mali rasadnik talenata obzirom da se studenti upuštaju u otvaranje sopstvenih modnih studija, odnosno formiranja sopstvenih modnih linija", kaže Mr Dragana Frfulanović sa Visoke tehnološko-umetničke škole u Leskovcu.

Neobični, maštoviti, originalni. Nastali u savremeno opremljenim radionicama i kabinetima radovi studenata krase izlog i čitaonicu leskovačke biblioteke. Dve decenije posvećenosti modnom dizajnu obeležiće i velika revija u maju.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару