Domaćice iz Čestina spremaju gružanske specijalitete

U selu Čestinu nadomak Kragujevca na porodičnom imanju porodice Vlajić nalazi se kuća Petra Tucakovića, jednog od najznačajnijih saradnika kneza Miloša, sagrađena u prvoj polovini 19. veka. Kako bi se ovaj prostor iskoristio Stana Vlajić i još nekoliko meštanki odlučile su da osnuju udruženje pod nazivom "Gružanske domaćice", i da svoje proizvode izlažu u ovoj kući.

Stana svakodnevno priprema bogate obroke za svoju porodicu - tri ćerke i muža - i uživa u tome. Kada se priprema gozba za krsnu slavu, kako seoski običaj nalaže, komšinice dolaze da pomognu jedna drugoj. Tako su i odlučile da udruže svoja kulinarska umeća i da zimnicu, kolače i pite koje pripreme zajedno izlažu i prodaju .

"Ideja je došla iz međusobnog druženja, pripremamo zajedno zimnicu za naše porodice i tako smo odlučile da nešto slično ponudimo i drugima, našim kupcima", navodi Petrija Pavlović iz Čestina. .

"Sve proizvodimo same na svojim imanjima, jedna ima maline, druga jagode, dve imaju velike bašte i tako proizvodimo sve ovo domaće. Ja imam mleko, mlečne proizvode, sir, kačkavalj", kaže Stana Vlajić iz Čestina.

Recepte su sačuvale od svojih baka pa se na trpezi mogu naći i tradicionalni slatkiši: salčići, kiflice, štrudle, mnogo vrsta kolača i torti, slani specijaliteti.

"Mi smo sve odrasle na ovim receptima to sada spremamo i našoj deci, želimo da ovim našim gružanskim receptima promovišemo naš kraj", kaže Ana Starčević iz Čestina, a Svetlana Radenković iz istog mesta dodaje: "Ove moje prijateljice kažu da sam ja najbolja u pravljenju pita, to su domaće pite sa razvučenim korama, slane i slatke."

"Imamo sve recepte starih torti reforma, doboš torta, čokoladna ali ih ukrašavamo savremenije kako bi izgledale modernije", kaže Jelena Jošović iz Čestina.

Gružanske domaćice žele da ova kuća postane deo turističke ponude Gruže i Knića i da, po uzoru na druga udruženja u Srbiji, svoje proizvode prikazuju na sajmovima. Cilj im je očuvanje tradicije pre svega, ali i osnaživanje žena na selu, ne samo ekonomski nego i duhovno.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом