Berba borovnica na Vlasini

Na Vlasini, na visini od 800 do 1600 metara, borovnica ima u izobilju. U toku je berba, borovnicu neki beru ručno za svoje potrebe, ali ima i berača koji nedozvoljenim sredstvima uništavaju ove šumske plodove. To sprečavaju vlasinski Čuvari prirode koji su svakodnevno na terenu.

Na padinama Čemernika, Plane, Vrtopa i Strešara Čuvari prirode svakodnevno kontrolišu berbu borovnica. Traže potvrde od berača da su stručno osposobljeni za branje.

"Čim vide auto naš, oni odmah beze u obližnje šumarke, bacaju češljeve, uzimamo češljeve. Obično idemo imamo asistenciju policije. Imali smo skoro i napad na službeno lice na kolegu," kaže Radoš Kostadinović, čuvar prirode na Vlasini.

Da zarade dnevno i po nekoliko hiljada dinara, divlji berači borovnice sa zrelim uberu i zelene plodove, oni su lakši i kiseliji.

Borovnica se bere isključivo rukama, ali na Vlasini ima nesavesnih berača koji to čine takozvanim češljevima i grabuljama.

"Osim što se uništi kompletni grm, najviše se uništavaju ovi izdanci koji bi sledeće godine bili cvet i od kojih bi se stvarala borovnica," navodi Novica Stanković, rukovodilac službe PIO Vlasina.

Savesni berači borovnice beru ručno za svoje potrebe i prodaju, na vlasinskoj pijaci kilogram ručno branih plodova je 600 dinara.

Borovnica je najkvalitetnija zrela. Na Vlasini je takva na 90 odsto površina. Otkup je počeo pre desetak dana.

"Rod je izuzetnog kvaliteta ove godine, ja ne znam da li je zadnjih 5-6 godina bio bolji od ove. Borovnica je dosta zrela, malo manje ima briksaže zbog kiše," kaže Tomislav Stanković iz otkupne stanice "Vlasina promaja".

Kapacitet hladnjače je 700 tona, deo borovnica se zamrzava, a deo odmah plasira kupcima u svežem stanju. Otkupna cena je 170 dinara po kilogramu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом