Krupanj potpuno obnovljen za četiri godine

Šteta pričinjena tokom majskih poplava 2014. godine u Krupnju procenjena je na milijardu i po dinara. Krupanj je tada bio gotovo sravnjen sa zemljom, a četiri godine posle ta opština, kažu, izgleda bolje nego ikada pre.

U maju 2014. godine bujične poplave u Krupnju odnele su jedan život. Porušeno je pedeset kuća, a oštećeno trista. Srušeno je i 25 mostova, pokrenuto oko dve stotine klizišta. Pričinjena je i ekološka katastrofa pucanjem brane na jalovištu nekadašnjeg rudnika Stolice.

Zbog bujice, ali i klizišta neki od meštana izgubili su sve što su godinama stvarali. Četiri godine posle, kraj novih kuća, na sigurnom, prisećaju se tih trenutaka.

"Teško je to podneti kad si imao sve, a odjednom nestane ti sav kapital koji si imao", kaže Radivoje Milanović iz Krupnja. "Kuća, stvari, sve sam izgubio u jednom danu." Voda je sve odnela i Mileniji Pajić.

Krupanj je danas, kažu, moderna opština, sa uređenom infrastrukturom. Skoro svi problemi nastali nakon poplava rešeni su već posle godinu dana.

"Najbitnije je to da su sve porodice čiji su objekti bili porušeni i oštećeni u poplavama dobili nove domove, a drugima kojima nisu izgrađene kuće dodeljena je novčana naknada", naglašava Milorad Simić, načelnik Opštinske uprave u Krupnju. "Urađeni su mostovi koji su porušeni u vreme poplava 2014. godine, četiri na reci Likodri, dva na Bogoštici i jedan na Kržavi. Što se tiče putne infrastrukture Krupanj je sada povezan i sa Loznicom i sa Ljubovijim i sa Šapcem."

Da im mali potoci više ne bi pravili velike muke, u Krupnju su radili i na prevenciji. Izgrađeno je deset bujičnih pregrada i uređena su rečna korita. Meštani, ipak, kažu, da svaku kišu dočekuju sa strepnjom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару