Kako je voćar postao kovač

Velimir Jovović iz Šumarovca kod Prokuplja, posao voćara i stočara upotpunio je kovačkim zanatom. Jedan je od retkih koji se odlučio za zanat koji odumire, ali se pokazalo da nije pogrešio.

Čekića i nakovnja, Velimir se prihvatio kada su dvojica kovača, njegove komšije, zbog starosti, skoro prestali sa radom. Kaže da su sela podno Jastrepca srećom još uvek živa i da je uspešna poljoprivredna proizvodnja i danas nezamisliva bez ovih usluga.

"Nema kovača, dolaze mi iz Rečicu, dolaze iz Bajčince, dolaze mi iz Babotinac, svi koji me poznaju malo od malo", kaže Jovović.

Kada je kovačka vatra zapaljena u njegovoj radionici, odahnuli su ne samo poljoprivrednici iz njegovog sela, već i iz okolnih, koji sada ovde servisiraju svoje priključne mašine.

"Doteraš mu plugove, sve ti završi, sve ti sredi, probaš, reklamacija ima ako ne valja, ali za sada je u redu", kaže oran Jocić, voćar iz Gornje Trnav.

Iako mu snaga i čvrsta ruka još uvek ne manjkaju, Velimir nije siguran koliko će još izdržati i da li će neko od potomaka nastaviti posao, koji je on pod stare dane započeo.

"Sin ima svoje obaveze, unuk je zaposlen, drugi ide u školu. Teško da će nešto da bude, ali dobro, o tom potom", kaže Jovović.

U poznatoj poljoprivrednoj opštini Prokuplju, najviše voća, višanja i šljiva pre svega, upravo se proizvede u podjastrebačkim selima, tako da je gotovo izvesno da će još dugo postojati i potreba za ovakvim majstorima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом