Nikad gore vreme u decembru

Sunce, vedro nebo, prepuno šetalište i kafići na beogradskoj Adi... Deca beru maslačke, a meni je prilično vruće u laganoj jakni koju sam, očito pogrešno, odabrala za šetnju. Da nema požutelog lišća na drveću, lako bih mogla da zaključim da je ovo proleće baš prijatno! Ali, nije proleće! Decembar je, i to polovina decembra!

I nije ovo kraj! Meteorolozi nam najavljuju da će i narednih desetak dana biti slično vreme... Kažu da će temperatura ići i do 20 stepeni.

Dok se preznojavam u onoj jakni, "premotavam film" i zaključujem da se ne sećam ovakve godine.

U oktobru je bilo toliko toplo da su u gradskom prevozu uključivali klime (a to je, verujte, pravo merilo vrućine), novembar je protekao u znaku nešto nižih temperatura (ali i dalje znatno viših od proseka), a decembar nije doneo ništa novo. I dalje je toplo, ozbiljnija kiša nije pala mesecima, a sneg više niko i ne pominje.

Ali... Ne pišem ovo da bih vam skrenula pažnju na ono što i sami vidite. Pišem zato što ne mogu da razumem sveopšte oduševljenje zbog ovakvog "poremećenog" vremena.

Od slučajnih prolaznika koji se raduju zato što je "vreme super" i nadaju se da će tako biti i za Novu godinu, preko poznanika i kolega koji me čudno gledaju kad, s nostalgijom, pominjem sneg, do prezenterki vremenske prognoze i voditelja na različitim televizijama i radio stanicama koji, uz najavu da slede lepe vesti, čitaju izveštaje o "proleću kad mu vreme nije"... Svi kao da su odlučili da zatvore oči pred onim što nam priroda poručuje!

A poručuje nam da nešto ozbiljno ne štima!

Problem je samo u tome što smo previše sebični i previše naviknuti na dobro da bismo je čuli. Mislimo da nam, baš po nekom njenom zakonu, pripadaju sve blagodeti modernog života – voda, struja, svi mogući aparati, telefoni, automobili, avioni...

Toliko smo arogantni da ne možemo ni da pretpostavimo da bi sve to moglo vrlo lako da nestane.

Verovatno vam sad delujem kao namćor, ali kako drugačije objasniti oduševljenje zbog toga što u decembru ne pada sneg nego sija sunce i što mesecima ne pada kiša (iako su korita reka poluprazna)!

To je isto kao da se divite plamenom odsjaju kad nailazi požar ili radujete zbog huka vode pre nadolazeće poplave. Možda vam ovo zvuči prejako, ali meni se čini da je baš tako!

Zato, dok "uživate" u ovom neobičnom decembru, razmislite ipak malo o onome što stoji iza svega. Potrudite se da ne budete sebični jer, ništa nam nije "bogom dano" i za sve se moramo izboriti. Znam da klimatske promene nisu problem koji može da reši pojedinac, ali njihova brzina i snaga ipak zavise od nas, od svakog pojedinačno.

I samo da se zna, nemam nameru, ni želju, da budem nova Greta Tunberg. Nemam ni te godine, ni tu istrajnost. I ja grešim – koristim sve ono što moderno vreme nudi, ali ipak u prodavnicu nosim ceger, izbegavam plastične kese, čaše, escajg, ne bacam nikad otpad po ulici, u prirodi, vozim se autobusom, a ne automobilom (priznajem, to mi najteže pada), ne uključujem grejanje i bojler ako mi to stvarno nije potrebno i ne mislim da je 20 stepeni u decembru sjajna vest već upozorenje!

Malo je, znam, al' hajde da probamo svi... Bar to malo!!!

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару