Читај ми!

Aleksandar “ujahao” u Skoplje

Počelo postavljanje figure Aleksandra Makedonskog na konju u glavnom gradu Makedonije. Međutim, statua neće nositi ime slavnog vojskovoće, već će se zvati "Ratnik na konju". Spomenik košta 5,3 miliona evra što je najveća suma ikada data u Makedoniji za takvu namenu.

Na centralnom trgu u Skoplju počelo je postavljanje 12 metara visoke figure Aleksandra Makedonskog na njegovom konju Bukefalu.

Figura, izrađena u bronzi, biće postavljena na postament koji je visok 10 metara, pa će ukupna visina spomenika biti 22 metara što je najviši spomenik Aleksandru Makedonskom u svetu.

Oko postamenta je predviđena izgradnja fontane, što je deo projekta "Skoplje 2014" makedonske vlade prema kojem će na trg i oko njega biti postavljeno dvadesetak spomenika, a oko trga će biti izgrađeno nekoliko zgrada makedonskih državnih institucija.

Makedonske vlasti ovu akciju zvanično nazivaju "Postavljanje spomenika 'Ratnik na konju'", a ne "Aleksandra Makedonskog na konju".

Nezvanično objašnjenje je da se želi izbeći reakcija Grčke i da se ne provocira južni sused s kojim Makedonija ima problem oko imena države.

Spomenik Aleksandru Makedonskom, kao i većina ostalih spomenika glavnim ličnostima iz makedonske istorije, izrađen je u livnici "Frančesko Marineli" u Firenci i košta 5,3 miliona evra što je najveća suma ikada data u Makedoniji za spomenik.

Makedonski mediji prenose navode grčkih medija da je "makedonski premijer u potrazi za svojim makedonskim mitom".

Opozicioni Socijaldemokratski savez oštro je kritikovao vladu Nikola Gruevskog zbog trošenja budžetskog novca na spomenike i celokupni projekat "Skoplje 2014".

Prema najavama gradskih vlasti, očekuje se da će postavljanje spomenika trajati deset dana.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару