Читај ми!

Poplave u regionu - u Crnoj Gori voda prodrla u kuće, na Kupi u Hrvatskoj proglašena vanredna odbrana

Jaka kiša i nevreme prouzrokovali su porast vodostaja i poplave u regionu. U Crnoj Gori zbog poplava su odsečena poneka sela, voda je prodrla u kuće, nosi objekte, hranu, drva. Ulice u pojedinim mestima su prekrivene vodom, pa se automobili probijaju kako bi stigli do odredišta. Na snazi je crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vetra od preko 90 km na sat i obilne kiše. Snažno nevreme zahvatilo je sinoć područje Istre u Hrvatskoj, a zasad je najteže u BiH, područje Jablanice i Konjica pogodila je teška elementarna nepogoda u kojoj je prema nezvaničnim informacijama stradalo dvadeset ljudi.

Na Žabljaku je voda ušla u kuće, u Komarnici je odsečen prilaz selu i u njemu voda nosi objekte, dok je saobrćaj obustavljen u delu opštine Danilovgrad, na Frutku i Brestici i putu Podanje-Klikovače, prenosi RTCG.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) izdao je crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vetra i obilne kiše.

Opština Danilovgrad je obavestila građane da se, usled velikih vremenskih nepogoda i obilnih padavina, obustavlja saobraćaj za sve kategorije vozila na mostu na Frutku, mostu na Brestici i putu Podanje-Klikovače.

Kako je objavljeno na sajtu ZHMS, danas se u kontinentalnim i planinskim oblastima, kao i u centralnom delu i na primorju, očekuju udari vetra od preko 90 kilometara na sat.

Kako su najavili, u istočnim i severoistočnim predelima Crne Gore ujutru, a moguće i posle podne, očekuju se česti umerena do jaka kiša ili pljuskovi sa grmljavinom, a obilne padavine pratiće jak, na udare i olujni južni vetar, dok će u drugom delu dana i tokom noći doći do delimičnog razvedravanja.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovao je na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mere zaštite kako bi umanjili potencijalne posledice ovih vremenskih nepogoda.

Snažno nevreme, praćeno obilnom kišom i jakim vetrom, zahvatilo je sinoć područje Istre u Hrvatskoj, na jugu je palo 125 litara kiše po metru kvadratnom. Širom Hrvatske rastu vodostaji reka zbog jake kiše koja danima pada, na Kupi je proglašena vanredna odbrana od poplava, a u polovini zemlje na snazi je crveni stepen upozorenja. 

Trenutno je najteže u Bosni i Hercegovini. Na severu Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je odsečen zbog jakog nevremena i izlivanja reka, a prema informacijama koje je dobio ministar odbrane BiH poginulo je 20 ljudi.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи