Читај ми!

Sećanje na najveću Golgotu srpskog naroda – održani liturgija i pomen povodom Svetih novomučenika jasenovačkih

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Jasenovcu, povodom sećanja na Svete novomučenike jasenovačke, da svi znaju o kakvom stradanju je reč i da je u tom logoru u Drugom svetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba. Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić rekao je da je Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u njegovoj istoriji.

U spomen na stradale u koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata, u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu održani su liturgija i pomen.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svi znaju o kakvom stradanju je reč i da je u tom logoru u Drugom svetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba.

“To je pogrom, veliki logor u kojem je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba, a u Jasenovcu je bilo ukupno 700.000 žrtava“, rekao je Dodik.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić istakao je da je Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji.

"Istovremeno, Jasenovac je i mesto pobede života nad smrću i ljubavi nad mržnjom, jer je srpski narod, uprkos bezmernom stradanju u kontekstu genocida koji je nad njim tokom Drugog svetskog rata izvršila hrvatska država, iz tog oružanog sukoba izašao kao pobednik", rekao je Ristić.

Ministar je dodao da je Jasenovac i mesto koje nadilazi svaki ljudsku logiku budući da je, sledeći Hristovu žrtvu, srpski narod na tom mestu strašno postradao, ali je nakon 22. aprila 1945. godine i vaskrsao u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi.

Pomen su služili episkop pakračko-slavonski Jovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin.

Obeležavanju Svetih novomučenika jasenovačkih, u organizaciji pravoslavne Eparhije pakračko-slavonske, prisustvovali su i izaslanik predsednika Vlade Srbije Sava Stambolić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, državni sekretari u ministarstvima Srbije, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, v. d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina, princ Filip Karađorđević.

понедељак, 16. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи