Читај ми!

Izbor nove vlade na dnevnom redu parlamenta Crne Gore

Na Cetinju počela sednica skupštine Crne Gore, na kojoj će se glasati i o predlogu mandatara Dritana Abazovića o sastavu i programu nove vlade, za koju je Građanski pokret URA postigao dogovor sa manjinskim partijama Socijaldemokratskom partijom, Socijalističkom narodnom partijom i DPS-om Mila Đukanovića.

Posle februarskog izglasavanja nepoverenja premijeru Zdravku Krivokapiću i dvomesečne političke krize, Crna Gora dobija novu vladu.

Sednica Skupštine, na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova manjinska vlada na predlog mandatara Dritana Abazovića, kao i predsednica parlamenta, počela je na Cetinju.

Predsedavajući Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke konstatovao je da postoji kvorum za sednicu.

Konstatovane su i ostavke poslanika Strahinje Bulajića i Mila Božovica iz Demokratskog fronta, prenose Vijesti.

Današnjoj sednici ne prisustvuju poslanici Demokrata, Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore, jer smatraju da je protivzakonito i samo zakazivanje sednice Skupštine, a da je izbor nove vlade izdaja volje građana. 

U zavisnosti od dinamike rada, novu vladu Crna Gora bi mogla da dobije danas ili sutra, u nastavku sednice.

"Dva stuba buduće vlade" 

Kako je ranije rekao mandatar Dritan Abazović, za podršku njegovoj vladi obezbeđeno je 46 glasova od ukupno 81 poslaničkog mesta.

U ekspozeu koji je dostavio skupštini, Abazović je istakao da će nova Vlada počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju, da će imati 18 resora, uz dva ministra bez portfelja i četiri potpredsednika.

Pred vladom su brojni izazovi u realizaciji proklamovanih ciljeva, kao što je borba za jačanje vladavine prava.

"Od impulsa izvršne vlasti zavisi koliko će se brzo vršiti reforma u tužilaštvu, kasnije u ekonomiji, koliko će se, da li će se politička kriza produbljivati. Ima elemenata da će se ona i produbljivati. Sa druge strane, da li će nova većina uspjeti da, uslovno rečeno, usisa neke djelove iz sadašnje nove manjine, ili će se desiti polarizacija ponovo između dva bloka u Crnoj Gori". rekao je Srđan Perić iz pokreta "Preokret".

Napominje da su prvo bila očekivanja da se sa protivnicima prethodne vlasti demontira sistem, ali se to, ističe, nije desilo.

"Sada šaljete poruku da ćete to uraditi sa predstavnicima bivšeg režima. To su sada dvije realnosti koje imamo", kaže Perić.

Šta je na dnevnom redu 

Prva tačka na dnevnom redu sednice je izbor predsednika parlamenta, za šta je predložena Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije (SNP). 

Na dnevnom redu su, pored izbora vlade, i predlozi za izmene zakona o PDV-u, akcizama i privremenom ograničavanju cena osnovnih proizvoda važnih za život i zdravlje ljudi.

Šesta tačka su izbori i imenovanja.

уторак, 30. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару