Читај ми!

Lokalni izbori u BiH – kakve su promene i gde je odlučivao samo jedan glas

Poznati su rezultati izbora u većini lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Građani BiH odlučili su se za promene, bar u dva najveća grada. Posle 22 godine Savez nezavisnih socijaldemokrata u Banjaluci odlazi u opoziciju, a Stranka demokratske akcije izgubila je u Sarajevu od koalicije četiri opozicione partije.

Iako je izgubio izbore u Banjaluci, pobednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Lider partije Milorad Dodik saopštio je da je u odnosu na prošle izbore ostvaren bolji rezultat i da ova stranka ima načelnika ili gradonačelnika u 41 lokalnoj zajednici, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da najveći gubitak za stranku predstavlja rezultat za gradonačelnika u Banjaluci. Najavio je da je od danas predednik Gradskog odbora SNSD-a, ali i da se ne odriče Igora Radojičića.

U najvećem gradu Republike Srpske, prema nezvaničnim rezultatima, pobedu na izborima za gradonačelnika odneo je kandidat PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković koji će postati najmlađi gradonačelnik Banjaluke.

Dvadesetsedmogodišnji Stanivuković političku karijeru započeo je u 18. godini, a 2014. je bio najmlađi kanididat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Dve godine kasnije kandidovao se za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka i postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog parlamenta.

Sudeći po nepotvrđenim rezultatima, Prijedor će u naredne četiri godine voditi Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a, koji je imao veći broj osvojenih glasova od Dragutina Rodića iz DNS-a i Maje Dragojević-Stojić koju je kandidovao SDS.

Nakon 16 godina, Mićo Mićić izgubio je u trci za novi mandat. Građani Bijeljine poverenje su dali Ljubiši Petroviću iz SDS-a. Ipak, skupštinsku većinu mogle bi da čine stranke koje su kandidovale Mićića.

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika. Poverenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD-a, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Jerinić, kojeg je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

Mandat je obnovio i Zoran Adžić, koji je i ovaj put bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške. Ubjedljivu pobedu i u Zvorniku odnio je dosadašnji gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Stevanović. Trebinje će i u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Mirko Ćurić.

U Srebrenici stranke sa sedištem u Republici Srpskoj imale su jednog kandidata – Mladena Grujičića. Razlika u odnosu na protivkandidata Aliju Tabakovića je tesna.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gacko Ognjen Milinković, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je više glasova od protivkandidata. Pobedom Milinkovića u Gacku, posle 20 godina doći će do promene vlasti. Milan Radmilović iz SDS-a nije se izborio za šesti mandat.

Za novi mandat teško da će se izboriti dosadašnji načelnik Dervente Milorad Simić jer je, prema pojedinim izvorima, više glasova osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

U drugim opštinama Republike Srpske nije bilo promena. Mandat su ili ponovo osvojili dosadašnji načelnici ili kandidati iz iste političke opcije, što je slučaj i u Prnjavoru.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobedu na izborima za načelnike odneli su kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine – Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

Prema najnovijim rezultatima lokalnih izbora u BiH koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, situacija u Kantonu Sarajevo ne menja se umnogome. Kandidati koalicije četiri opozicione partije i dalje su u ubedljivoj prednosti, dok je SDA doživela poraz.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da ta stranka i dalje ostaje najjača u zemlji, a da će broj načelničkih pozicija biti nešto manji nego ranije.

Kliks prenosi da je Bogić Bogićević, član Predsedništva SFR Jugoslavije od maja 1989. do septembra 1991. godine, prvi izbor Četvorke i Socijaldemokratske partije BiH za gradonačelnika Sarajeva.

Sve je izvesnije da će Fikret Abdić, lider Laburističke stranke BiH, ostati načelnik Velike Kladuše. Abdić je prema poslednjim podacima dobio 6.479 glasova, odnosno, za njega je glasalo 44,15 posto birača. Jasmin Hušić, nezavisni kandidat koji se nalazi iza Abdića, je dobio 42,06 posto glasova, odnosno ukupno 6.172 glasa.

Pobedu na lokalnim izborima u Širokom Brijegu proglasio je kandidat HDZ-a BiH i dugogodišnji gradonačelnik Miro Kraljević. To je njegov peti mandat.

Članovi biračkih odbora u Zenici koji su u Gradsku izbornu komisiju dostavili materijale s glasačkih mesta ispred Gradske uprave proveli su besanu noć. Naime, zenički GIK odlučio ponovo prebrojati glasove za gradonačelnika Zenice kako bi održali zvaničnu konferenciju i javnosti obznanili informacije.

Upravo zbog toga desetine članova biračkih odbora s više od 140 izbornih mesta u Zenici noć je provelo ispred Gradske uprave. Red je još uvek veliki, a pitanje je kada će prijem materijala biti završen.

четвртак, 01. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару