Pobeda Nove demokratije u Grčkoj

Prema prvim podacima, opoziciona Nova demokratija osvojila je 39,8 a Siriza 31,5 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Grčkoj. Premijer i lider vladajuće Sirize Aleksis Cipras pozvao je predsednika opozicione Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa i čestitao mu na pobedi. Micotakis izjavio da "presudu naroda" gleda sa skromnošću i poštovanjem. On će sutra položiti zakletvu kao novi premijer Grčke, rekao je izvor iz Nove demokratije.

Aleksis Cipras je pozvao Kirjakosa Micotakisa i čestitao mu na pobedi na vanrednim parlamentarnim izborimarekao je zvaničnik Sirize.

Micotakis će sutra položiti zakletvu kao novi premijer Grčke, a potom će se obaviti primopredaja dužnosti, rekao je izvor iz Nove demokratije za agenciju ANA.

Projekcija grčkog ministarstva unutrašnjih poslova pokazuje da je Nova demokratija osvojila 39,8 odsto glasova, što je 158 od ukupno 300 mesta u parlamentu, a Siriza 31,5, odnosno 86 poslaničkih mesta.

Micotakis: Snažan mandat za promenu Grčke

Micotakis je večeras, posle pobede na izborima, rekao da je dobio snažan mandat koji će mu pomoći da promeni Grčku i primeni program o smanjenju poreza, otvaranju više radnih mesta i privlačenju dodatnih investicija, navodi Rojters.

Istakao je da upravljanje zemljom preuzima svestan svoje odgovornosti prema narodu, prenosi ANA.

Poručio da na "presudu naroda" gleda sa skromnošću i poštovanjem.

Aleksis Cipras je poručio da prihvata presudu naroda. Dodao je da je njegova partija morala da donese teške odluke, koje su imale teške političke posledice, kako bi, kako je naveo, dovela Grčku tamo gde je danas.

Visoki funkcioner vladajuće Sirize Panos Skurletis izjavio je prethodno da su prve izlazne ankete pokazale da je Nova demokratija odnela "čistu pobedu".

Funkcionerka Nove demokratije Ana Mišel Asimakopulu poručila je da je Grčka poslala signal Evropi da je vreme da populizam ostavi iza sebe.

Erdogan prvi čestitao Micotakisu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prvi je šef države koji je pozvao Micotakisa, čestitao mu na izbornoj pobedi i poželeo sreću.

I predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitao je lideru Nove demokratije na, kako je naveo, čistoj pobedi na parlamentarnim izborima.

"Imam apsolutno poverenje u vaše lične sposobnosti i sposobnost Grka da ispišete novo i svetlije poglavlje u istoriji vaše zemlje. Možete da računate na moju ličnu podršku i podršku Evropske komisije u postizanju tog cilja", naveo je Junker u čestitki.

Vanredni izbori zbog poraza Sirize na izborima za EP

Aleksis Cipras je raspisao izbore tri meseca ranije, pošto je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od Nove demokratije.

Micotakis, iako je i sam potomak jedne od glavnih grčkih političkih dinastija, nastojao je da se u kampanji okrene radnicima, promovišući pritom i bolje poslovno okruženje, smanjenje poreza i modernizaciju grčkog birokratskog sistema.

Tokom prethodne kampanje za Evropski parlament, Micotakisova stranka morala je da se brani od optužbi Sirize da će konzervativci, ako dođe do promene vlasti, uvesti sedmodnevnu radnu nedelju.

Nova sednica grčkog parlamenta nakon izbora biće održana 17. jula, kada će novi poslanici položiti zakletvu.

Nakon polaganja zakletve, poslanici će formirati predsednički odbor koji će izabrati novog predsednika, potpredsednike i druge zvaničnike.

Vanredni izbori se održavaju u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grčkoj od kada je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару