Читај ми!

"Indeks" o Pavelićevoj zabrani ćirilice

"Na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se upotreba ćirilice", pisalo je u Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice koja je doneta 25. aprila 1941. godine, dve nedelje posle proglašenja NDH, podseća hrvatski portal Index.hr.

Zakonska odredba o zabrani ćirilice stupila je na snagu danom proglašenja u Narodnim novinama, a u potpisu odredbe bio je poglavnik Ante Pavelić, piše hrvatski portal.

Portal je u tekstu pod naslovom "Vratimo se u 2015", objavio i faksimil zakona o zabrani ćirilice.

Naslov teksta svojevrstan je odgovor na incident u studiju TV Nova, kada je voditeljka prilično grubo okončala gostovanje predsednika Srpskog nacionalnog vijeća i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca.

"Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na celom području Nezavisne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na urede javnog poretka, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i na sve javne natpise", stajalo je u naredbi za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovu naredbu potpisao je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Andrija Artuković.

Svako ko bi prekršio odredbu čekala ga je novčana kazna i mesec dana zatvora.

"Prema tome naređujem: da se na celom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni natpisi pisani ćirilicom imaju se neodložno, a najkasnije u roku tri dana skinuti", pisao je Artuković policajcima.

Zajedno sa zabranom ćirilice, donete su i zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti, o zaštiti narodne i arijevske kulture hrvatskog naroda, kao i ona o zaštiti arijevske krvi i časti hrvatskog naroda.

Ovi zakoni predstavljali su osnovne zakone NDH.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи