Читај ми!

RAT U UKRAJINI

Kijev: Osam osoba poginulo u ruskom udaru na Krivi Rog; Orban: Nećemo blokirati odluke NATO koje se tiču Ukrajine

Rat u Ukrajini – 840. dan. U ruskom raketnom napadu da ukrajinski grad Krivi Rog ubijeno je osmoro ljudi, dok je više od 20 ranjeno, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kijev navodi da su ukrajinske snage pogodile tri ruska PVO sistema na Krimu. Viktor Orban u razgovoru sa generalnim sekratorom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da Mađarska neće blokirati odluke Alijanse koje se tiču Ukrajine.

Кијев: Осам особа погинуло у руском удару на Криви Рог; Орбан: Нећемо блокирати одлуке НАТО које се тичу Украјине Кијев: Осам особа погинуло у руском удару на Криви Рог; Орбан: Нећемо блокирати одлуке НАТО које се тичу Украјине

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je u Berlinu da je došlo vreme da se Ukrajini dâ sve oružje potrebno da protera ruske okupacione snage sa ukrajinske teritorije.

Na posebnoj plenarnoj sednici nemačkog Bundestaga, Zelenski je naglasio da svu rusku imovinu treba iskoristiti bez kompromisa za obnovu Ukrajine.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima isporučiti treći sistem "patriot", kao i sistem "iris-T" SLM, "gepard", projektile i artiljerijsku municiju.

Ministar odbrane Boris Pistorijus dodao je i da će Nemačka sa saveznicima Kijevu dati i 100 raketa za sisteme "patriot".

Mnoge države su obećale Ukrajini pomoć. Sjedinjene Američke Države obezbeđuju 824 miliona dolara za podršku energetskoj infrastrukturi, a Italija 140 miliona evra za infrastrukturu, zdravstvo i poljoprivredu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će Kijev u julu dobiti 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine i 1,9 milijardi evra preko Ukrajinskog fonda EU već ovog meseca. Takođe, rekla je i da će pristupni pregovori sa Kijevom o prijemu u EU početi krajem juna.

Sergej Lavrov poručuje da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da "igraju na nuklearnu kartu". Kaže da su poslednji događaji na globalnoj sceni otkrili "pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svetu.

Međutim, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski upozorava da je ruski napad na zemlje NATO-a i EU vrlo verovatan scenario, a opasnost je veća nego što neki misle.

Dok se u Berlinu obećavala pomoć Ukrajini, Rusija je na frontu zauzela sela Mijasožarivku u Luganskoj i Timkivku u Harkovskoj oblasti.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da će, ukoliko se nastavi progon ruske štampe na Zapadu, Rusija uzvratiti.

"Upozoriću još jednom zapadnjake: ako dodirnete naše novinare, drugi voditelji će otići kući“, rekla je Zaharova, komentarišući oduzimanje akreditacije austrijskom novinaru koji je radio u Moskvi.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи