Читај ми!

RAT U UKRAJINI

Žestoke borbe u Harkovskoj oblasti; Grosi: Nije bezbedno ponovo pokrenuti nuklearnu elektranu u Zaporožju

Rat u Ukrajini – 831. dan. Ukrajina će sa partnerima raditi na proširenju dozvola za upotrebu zapadnog naoružanja na teritoriji Rusije, kaže šef ukrajinske diplomatije. Direktor IAEA Rafael Grosi ističe da nije bezbedno ponovo pokretati nuklearku Zaporožje, sve dok oko nje besni rat. Moskva upozorava SAD da pogrešne procene mogu imati ozbiljne posledice i da Vladimira Putina shvataju ozbiljno.

Жестоке борбе у Харковској области; Гроси: Није безбедно поново покренути нуклеарну електрану у Запорожју Жестоке борбе у Харковској области; Гроси: Није безбедно поново покренути нуклеарну електрану у Запорожју

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazduhoplovna odbrana oborila dva ukrajinska aviona "mig 29", kao i da je pod kontrolom vojske Umansko u Donjeckoj oblasti.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nastavlja da traži pomoć i međunarodnu podršku. U Singapuru je prisustvovao godišnjem bezbednosnom samitu. Sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom razgovarao je o hitnim vojnim potrebama Ukrajine.

Zelenski je rekao da je zahvalan SAD što su Kijevu dozvolile da koristi artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) koji je isporučen u regionu Harkova, ali je dodao da to nije dovoljno.

Istovremeno, najavljuje da će više od 100 zemalja i organizacija učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj 15. i 16. juna, uprkos naporima Kine da je omete.

Kina je ranije saopštila da neće učestvovati na samitu ako Rusija nije pozvana. Kako javljaju mediji, kineski ministar odbrane nije bio u sali kada je govorio Zelenski.

Ni Saudijska Arabija neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj zbog odsustva delegata iz Rusije.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару