Читај ми!

Putin: Činili smo sve da se problem u Ukrajini reši mirnim putem, Zapad imao drugačiji scenario

Predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio je da je Moskva učinila sve da se problem u Ukrajini reši mirnim putem, ali da je Zapad imao drugačiji scenario.

Vladimir Putin je rekao da Rusija nije u ratu sa narodom Ukrajine, te da su oni sami postali taoci kijevskog režima.

"Sadašnji ukrajinski režim ne služi nacionalnim interesima, već interesima trećih zemalja, a da Zapad koristi Ukrajinu i kao oružje protiv Rusije i kao poligon za obuku", rekao je Putin.

Ističe da odgovornost za rasplamsavanje ukrajinskog konflikta leži na zapadnim liderima i današnjim vlastima u Kijevu i navodi da je Rusija činila sve da se problem u Ukrajini reši mirnim putem.

"Učinili smo sve što je bilo moguće, zaista sve što je bilo moguće, da rešimo ovaj problem u Ukrajini mirnim putem. Bili smo strpljivi, pregovarali smo o mirnom izlasku iz ovog teškog sukoba, ali se spremao potpuno drugačiji scenario iza naših leđa. Kijev je imao razgovore sa Zapadom o nabavci oružja pre početka vojne operacije u Ukrajini. Oni su započeli rat, a mi koristimo silu da bismo ga zaustavili", rekao je Putin tokom svog obraćanja.

Prema njegovim rečima, Zapad želi globalni sukob i strateški poraz Rusije, a režim u Kijevu služi interesima trećih zemalja.

"Elite Zapada ne kriju svoje ciljeve, naneti Rusiji, kako kažu, ovo je direktan govor, strateški poraz... To znači da sa nama za svagda okončaju, odnosno nameravaju da lokalni sukob u Ukrajini pretvore u fazu globalne konfrontacije", rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, onima koji su u februaru 2022. godine planirali napad na Donbas, sledeći cilj je bio Krim.

"Mi smo to znali i razumeli. Korak po korak ćemo pažljivo i dosledno rešavati zadatak", rekao je ruski predsednik.

Poručio je da će Moskva reagovati na odgovarajući način na planove da se lokalni sukob u Ukrajini pretvori u globalnu konfrontaciju.

"Rusija obustavlja učešće u sporazumu START"

Ruski predsednik je u obraćanju Federanoj skupštini saopštio da je potpisao ukaz o stavljanju novih kopnenih strateških raketnih sistema u stanje pripravnosti.

Putin je u obraćanju rekao i da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

"Moskva ne izlazi već obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju – START", saopštio je ruski predsednik, istakavši da Rusija, pre nego što se vrati razgovoru o ovom sporazumu, mora da zna kako da uzme u obzir arsenale Francuske i Velike Britanije, tj. celog NATO-a.

On je u obraćanju Federanoj skupštini rekao da Sjedinjene Američke Države, preko NATO-a, postavljaju ultimatum Moskvi o novom START ugovoru i da Vašington zahteva ispunjenje svih tačaka, dok on sam planira da se "ponaša kako hoće".

"Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte?", saopštio je Putin.

Rekao je da "SAD i NATO direktno poručuju da je njihov cilj da nanesu strateški poraz Rusiji", a da istovremeno traže od Moskve povratak ugovoru o neširenju strateškog naoružanja START, uključujući i inspekciju objekata.

Istakao je i da Vašington namerava da testira nuklearno oružje i da postoje takve informacije.

Rusko ministarstvo odbrane i Rosatom trebalo bi da budu spremni da testiraju nuklearno oružje ako to prvo urade Sjedinjene Države, saopštio je ruski predsednik.

"U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi", rekao je Putin.

"Zapad ima cilj da natera građane Rusije da pate"

Govoreći o sankcijama Zapada, navodi da su one bile sredstvo koje ima cilj da natera građane Rusije da pate.

"Međutim, to nisu uspeli. Ekonomske vlasti su sačuvale stabilnost privrede, sprečile deficit i kolaps finansijskog sistema", ocenjuje Putin.

Prema njegovim rečima, inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe, izazivaju rast cena u svojim državama i za to optužuju Ruse.

Putin ističe da Rusija ima sva finansijska sredstva koja su joj potrebna da garantuje svoju nacionalnu bezbednost i razvoj uprkos zapadnim ekonomskim sankcijama.

"Rusiji ne treba da uzima zajmove u inostranstvu, da se klanja, moli za novac, a zatim da dugo pregovara koliko i pod kojim uslovima da ih vraća", istakao je Putin.

U velikom govoru pred dva doma ruskog parlamenta, Putin je rekao da su ruske firme obnovile svoje lance snabdevanja i da Moskva radi sa drugim zemljama na izgradnji novih sistema plaćanja i finansijske stabilnosti.

Ukazuje i da je strateški zadatak Rusije da privredu podigne do novih granica.

"Od toga zavisi naš budući život", istakao je predsednik Rusije.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару