Читај ми!

Životić: Kritičan trenutak za rusko društvo, poziciju Srbije drastično komplikuju dve stvari

Istoričar Aleksandar Životić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže za RTS da se do sada sukob Rusije i Ukrajine odvijao preko Ukrajine, a da se sada o konfrontaciji otvoreno govori i da se očekuje odgovor Zapada. Napominje da od juče imamo novu fazu sukoba koju karakteriše širenje, kao i da će rusko društvo morati da odgovori na jedno ključno pitanje. Smatra da je položaj Srbije sve teži i da dalje možemo samo ako dobro procenimo međunarodnu situaciju i ako svoje interese budemo uklopili u interese velikih sila.

Aleksandar Životić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je jučerašnji dan sukob u Ukrajini drastično promenio, preveo ga u jednu novu, mnogo opasniju i radikalniju fazu.

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina, dodaje, zaslužuje ozbiljnu pažnju, ne samo onoga što je rečeno već i zbog onoga što je viđeno, jer ruski predsednik nastupom pa i izrazom lica demonstrira uverenje, volju i odlučnost da učini ono što je rekao.

"Posle te najave mobilizacije, izašao je jedan zatvoren deo, jedna tačka ukaza je zatvorena, zatim je Ministarstvo odbrane dalo nalog za sprovođenje i suštinski juče je ograničena ta inače ograničena mobilizacija", kaže Životić.

Kada je reč o broju vojnika, to ne ide jednostavno i brzo, dodaje Životić.

"Neke procene govore da bi to bio u prvom krugu broj od 50.000 do 60.000 ljudi. Ono što su pravila i procedure, to ne znači ubacivanje ljudstva odmah u borbena dejstva. Potrebno je da se mobilizacija sprovede, da se ljudstvo na neki način istrenira. Norma koja je kod nas važila 1999. godine, značila je da mobilisana jedinica treba u nekim slučajevim 17 dana, a u nekim slučajevima 19 dana da bude u borbenoj gotovosti", naglasio je Životić.

Ruska vojna doktrina jasno propisuje upotrebu nuklearnog naoružanja 

Prema njegovim rečima, ruska vojna doktrina jasno propisuje upotrebu nuklearnog naoružanja u slučaju da je ugrožena njena teritorijalna celovitost ili njeni saveznici.

"Tu dolazimo do situacije u vezi sa najavljenim referendumima. Ako bi te oblasti bile uključene u sastav Ruske Federacije, što najveći broj zemalja neće priznati, sa ruske strane će te teritorije biti tretirane kao integralni deo Ruske Federacije. Na taj način će postojati pravna mogućnost da se u slučaju bilo kakve ukrajinske vojne akcije u tim oblastima stvori formalni razlog da se nuklearno oružje može upotrebiti", naveo je Životić.

Ističe da od juče imamo novu fazu sukoba koju karakteriše širenje.

"Do sada se taj sukob odvijao preko Ukrajine. Sada se o konfrontaciji otvoreno govori, otvoreno se preti. Ako je izazov bila ukrajinska ofanziva, koja se uspešno odvija, onda je ovo ruski odgovor. E, sad očekujemo odgovor Zapada. Videćemo kakav će on biti", rekao je Životić.

Rezultat turskog posredništva koji se desio sinoć je, dodaje, razmena zarobljenika.

"Razmenjeni su viši ruski oficiri koji su se nalazili u ukrajinskom zarobljeništvu. Ukrajina je pustila Medvedčuka, a komandiri iz Azova, uključujući i komandanta tog puka, pušteni su iz zarobljeništva. Oni će se nalaziti u Turskoj do okončanja borbenih dejstava", navodi Životić.

Dodaje da su cene avio-karata postale basnoslovno skupe, jer postoji mali broj međunarodnih letova iz Moskve.

"Imate još jedan element, a to su zastrašujuće slike sa rusko-finske i rusko-gruzijske granice sa kolonama automobila onih koji žele da izađu", kaže Životić.

Sve teži položaj Srbije 

Položaj Srbije je, smatra, sve teži.

"Na početku dešavanja u Ukrajini, Srbija je izašla sa zvaničnim stavom koji je odražavao stav Srbije prema aktuelnoj situaciji. Nova situacija iziskuje da se izađe sa stavom, pa makar on bio i ponavljanje starog. Drastično komplikuje situaciju su dve stvari, prva je globalnog karaktera. Sasvim je jasno da je rezultat ovog sukoba drastično pomeranje na geopolitičkoj tabli, da se gvozdena zavesa spušta između Baltika i Crnog mora. Ono što se tiče nas je činjenica da se Srbija nalazi od takve jedne linije 1.000 ili više kilometara zapadnije, i da sve što je zapadno do te linije zapadne sile smatraju zonom svog ekskluzivnog uticaja. I to je ono što od Srbije zahteva određenje", smatra Životić.

Druga stvar koja je po njemu važna je ono što je prekjuče rekao francuski predsednik Makron.

"Njegova izjava da je vreme da se neutralne zemlje odrede i da svaka neutralnost podrazumeva suštinski savezništvo sa Putinom i da će takve zemlje biti tretirane kao saveznici Rusije drastično usložnjava poziciju Srbije trenutno", ukazuje Životić. 

Životić smatra da je kompromis jedini način da se iz ovoga izađe i da kineska reakcija ide u tom pravcu.

"U ruskom javnom mnjenju je postojalo uverenje da će Kina ozbiljnije stati iza Rusije, ali poruke iz Samarkanda govore da Indija i Kina insistiraju na pregovorima. Sve se to reflektuje i na naš region. To može da izazove određena pomeranja, pa i određene konfliktne situacije, pre svega na prostoru KiM, jer pipci takvih politika velikih sila se prelamaju na tom prostoru, kao i na prostor BiH", ističe Životić.

Kritičan trenutak za rusko društvo 

Ovo je, smatra, kritičan trenutak i za samo rusko društvo koje je dužno da odgovori na krucijalno pitanje.

"Sve ankete koje su rađene u prethodnih sedam meseci govorile su da najveći broj ruskih građana podržava specijalnu operaciju. Sad će se naći pred dilemom koliko su spremni i ličnim primerom da doprinesu tome", ukazuje Životić. 

Istoričar Životić kaže da dalje možemo samo ako dobro procenimo međunarodnu situaciju i ako svoje interese budemo uklopili u interese velikih sila.

"Ako budemo promašili, kao što se nama to desilo 1989. godine, desiće nam se nešto što će ozbiljno ugroziti opstanak i države i nacije. Moramo biti vrlo oprezni, pažljivi, i sa mnogo znanja pristupiti razmatranju situacije. Treba imati mnogo više sluha za nešto što se zove sistemska analiza procesa. Bežali smo i potcenjivali znanje, a sada nam treba više nego ikada pre. To je jedini način da izađemo iz ovoga tako što ćemo zaštititi sopstvene nacionalne interese. Moramo pratiti situaciju i nalaziti rešenja. Neka će verovatno biti bolna, ali to će morati da se desi. Mi prosto ne možemo mnogo da biramo, moramo da reagujemo na izazove koji su nam bačeni", napominje Životić.

Energetika je, dodaje, postala oružje. Što se tiče gasa, taj dotok bi, kaže, trebalo dobro da ide, a problem sa naftom će biti izražen.

Obraćanje predsednika Vučića je, napominje, bilo u skladu sa politikom koju naša država zastupa poslednjih sedam meseci. 

"To je insistiranje na određenim principima, insistiranje na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Sama situacija u Ukrajini je Srbiju stavila pred vrlo teške izazove. Insistiranje na teritorijalnoj celovitosti Ukrajine je princip koji je Srbija morala da podrži. Ali se postavlja pitanje zašto to nije važilo kada je u pitanju Srbija i zašto za nas nisu važila pravila koja važe u Ukrajini. Naša pozicija je dosta teška", zaključio je Životić.

петак, 02. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару