Читај ми!

Biljana Radulović, izveštač RTS-a iz Rusije: Oprezno sa informacijama o ratu, čak i zvaničnim

Jedino novinarske ekipe koje su u Kijevu i koje kamerom mogu da zabeleže šta se dešava, mogu da stanu iza svojih izveštaja. Treba biti oprezan prema izveštajima koji dolaze iz Ukrajine. Ruski i ukrajinski zvaničnici mogu da saopštavaju informacije koje u tom trenutku odgovaraju prirodi ratovanja, odnosno koje bi mogle da koriste za sprečavanje ili pokretanje određenih situacija, kaže novinarka RTS-a Biljana Radulović koja je izveštavala iz Moskve, Rostova i Taganroga.

Biljana Radulović, gostujući u Jutarnjem programu RTS, nakon što se vratila Rusije odakle je izveštavala, kaže da u Moskvi "ne može previše da se oseti" sve šta se dešava u Ukrajini.

"Moskva je poprilično udaljena od ukrajinske granice, ali ono što je zajedničko za sva ta mesta što se ekonomske sankcije uveliko osećaju. Postoje poteškoće za nas koji nismo ruski državljani. Sva platežna sredstva su ili ukočena ili zamrznuta. Naše platne kartice ne rade", ukazuje Radulovićeva.

Objašnjava da se u gotovini plaća, ali da je za ruske državljane ograničena kupovina i prodaja deviza, ali ne i za strane.

"U Rostovu neke banke menjaju, neke nemaju sredstava, kursevi su dosta nepovoljniji u odnosu na sve što postoji u Moskvi. Sve je prilično komplikovano", kaže novinarka RTS-a. 

Problemi putovanja 

Prema njenim rečima, komplikovano je i kretati se iz jednog dela Rusije u drugi, jer su unutrašnji letovi, koji su postojali, ograničeni.

Dodaje da su vozom putovali do Rostova, te da su to putovanje od 15 do 24 časa, a da je komplikovano doći i do Moskve.

Kako kaže, u Taganrogu, koji je blizu same granice, pokušavali su da dođu do pograničnih mesta.

"Tu ide jedan od humanitarnih koridora, koji su otvarani od Marijupolja. Tu smo videli ruske izbeglice. Sva ta mala mesta uz granicu su zapuštena, potpuno je druga priča u odnosu na Moskvu, grad koji i dalje živi bez obzira na okolnosti", navodi Radulovićeva.

Kuda odlaze Rusi 

Sve izbegličke priče su iste, ali ovih dana ta ruska kao da se ne čuje. U svetu se uglavnom slikaju ukrajinske izbeglice.

Na pitanje kuda odlaze Rusi iz Donbasa u kojem su takođe ratni sukobi, Radulovićeva kaže da je deo stigao do Moskve, a deo do Rostovske oblasti.

"U Rostovu je veliki broj prihvatnih centara. U Taganrogu je takođe prihvatni centar. Oni koji su imućniji, snalažljiviji, nisu u prihvatnim centrima. Oni koji su ekonomski najugroženiji, žene s decom, sada su u prihvatnim centrima", objašnjava novinarka.

Oprezno sa informacijama

Smatra da jedino novinarske ekipe koje su u Kijevu i koje mogu kamerom da zabeleže šta se dešava, mogu da stanu iza svojih izveštaja.

"Čula sam njihove priče, ali nisam svojim očima mogla da vidim šta se dešava. Treba biti vrlo oprezan prema izveštajima koji dolaze iz Ukrajine, važeći su samo oni izveštaji koji su sa lica mesta. Tako je i sa izbeglicama. Dok nisam ušla u izbegličke centre, mislim da je vrlo neozbiljno prenositi informaciju, dok se ne uverim sa lica mesta", ukazuje Radulovićeva.

Dodaje da ruski i ukrajinski zvaničnici mogu da saopštavaju informacije koje u tom trenutku odgovaraju "prirodi ratovanja", odnosno koje bi mogle da koriste za sprečavanje ili pokretanje određenih situacija.

"Vrlo oprezno treba da se prati i da se koriste i jedni i drugi izveštaji, obe strane", ističe Radulovićeva.

Prema rečima Biljane Radulović, u Rusiji su, dok je izveštavala o izbeglicama, zatekli jedino lokalnu televiziju, ali da su oni bili iznenađeni što je ekipa RTS-a tu.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару