Читај ми!

Kosovo oduzima dokumenta

Kosovske vlasti oduzimaju srpske dokumente, tvrdeći da "sprovođenje sporazuma o slobodi kretanja još nije počelo", tvrdi Bajram Redžepi. Priština nastoji da "jednostrano izmeni realnost na Kosovu" i dogovor dve strane, rekao Borislav Stefanović.

Sprovođenje dogovora o slobodi kretanja, koji su postigli pregovarači timovi Beograda i Prištine još nije počelo, čime kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi tumači oduzimanje srpskih dokumenata na Kosovu.

Redžepi je rekao da su prethodnih dana Srbima oduzimane biometrijske lične karte koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, zato što su nelegalne na Kosovu, kao i da Srbi moraju da, umesto srpskih biometrijskih ličnih karti, izvade kosovske.

Priština u poslednja dva dana nastoji da "jednostrano izmeni realnost na Kosovu" i dogovor koje su dve strane postigle uz posredstvo EU, rekao je šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović agenciji Beta.

Stefanović re ocenio da je potez Prištine proizvod "unutrašnjo političkih potreba", odnosno pokušaj "smirivanja javnosti".

"Biometrijske lične karte Srbi će morati da menjaju, moraju da se ukinu srpske. Srbija priznaje kosovske lične karte i sada nema razloga da ih ne izvade", naglasio je Redžepi, navodeći da je kosovska policija, u skladu sa važećim uredbama, obavezna da oduzima srpske registarske tablice sa oznakama gradova Kosova.

"Ove stare tablice, sa oznakama gradova Kosova, moraće da se promene KS tablicama sa kojima će građani moći i slobodno da se kreću i u Srbiji i na Kosovu", rekao je Redžepi.

Srpska dokumenta su nelegalna i ne priznaju se na Kosovu jer ih, prema rečima Redžepija, izdaju srpske paralelne institucije.

Ukidanje paralelnih institucija

"Najkasnije do 1. novembra, sve paralelne institucije moraju da se ukinu i svi registri i knjige prelaze u nadležnost Kosova. Ne mogu postojati po dve institucije koje izdaju dokumenta na istoj teritoriji", naveo je Redžepi.

Stefanović je, pak, rekao da u dogovoru, koji su Beograd i Priština postigli uz pomoć EU, apsolutno nigde ne postoji mogućnost da Srbija prestane da vrši funkcije na Kosovu i Metohiji.

"Naši građani će i dalje normalno imati pravo na sva dokumenta Republike Srbije i mi ćemo nastaviti da vršimo svoje funkcije kao institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji", rekao je Stefanović.

Kosovska policija je u sredu oduzela dopisniku Televizije Most iz Zvečana Zoranu Baboviću nove registarske tablice Srbije, iako su se one nalazile u gepeku automobila.

Novinar je, kada je zaustavljen, na automobilu imao stare tablice koje izdaje MUP Srbije i za koje je prethodno dogovoreno da ih je moguće koristiti na Kosovu, za razliku od tablica koje od 1. januara izdaje MUP Srbije.

Prema dogovoru Beograda i Prištine o slobodi kretanja građana, predviđena je mogućnost da se na Kosovu koriste tablice sa oznakama KS, koje Beograd smatra statusno neutralnim. Takođe, moguće je koristiti i tablice sa oznakom RKS koje imaju i državni grb Kosova, ali se kojima građani Kosova neće moći da voze u Srbiji, jer ih Beograd ne priznaje.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару