Читај ми!

Skupština Srbije izglasala rebalans budžeta za 2024.

Sa 136 glasova "za" i 51 "protiv", poslanici Skupštine Srbije izglasali su rebalans budžeta za 2024. godinu. Iako je za 14 časova bila najavljena sednica o litijumu, ona nije održana. Predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je da nema vremena da se tokom vanrednog zasedanja raspravlja o rudarenju litijuma i bora, ali da će predstavnici vlasti insistirati da rasprava bude uvrštena u redovno zasedanje.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je Treće vanredno zasedanje za danas u 14 časova, na čijem dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Prethodno su, od 10 časova, na sednici koja je počela prošlog ponedeljka, poslanici nastavili raspravu o amandmanima na predlog rebalansa budžeta.

Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, podneli su 10. septembra inicijativu za održavanje sednice o rudarenju litijuma, a istog dana predsednica parlamenta je najavila da će predlog staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima. Ipak, predsednica parlamenta rekla je da se sednica o toj temi ne može održati u vanrednom terminu budući da redovno zasedanje Skupštine mora početi sutra 1. oktobra.

Najavila je da će temu litijuma uvrstiti u redovno zasedanje.

Tokom rasprave o rebalansu budžeta prethodnih dana, polemisalo se da li će sednica o litijumu biti zakazana.

Ustav Srbije, u članu 106, propisuje da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje i da prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i da ne može da traje duže od 90 dana.

Istim članom Ustava je propisano da se Narodna skupština sastaje u vanredno zasedanje na zahtev najmanje trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred određenim dnevnim redom.

Sednica o litijumu trebalo je da počine do isteka vremena za vanredno zasedanje, odnosno, moglo je da traje do večeras, do ponoći.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи