Читај ми!

Vanredna sednica Skupštine Srbije o litijumu sutra u 14 sati

Na zahtev 86 narodnih poslanika, sutra u 14 sati, počeće vanredna sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o litijumu. Prethodno će poslanici, u prepodnevnim satima, završiti raspravu o rebalansu budžeta.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je Treće vanredno zasedanje za ponedeljak, 30. septembar, sa početkom u 14 časova.

Pre vanredne sednice, biće održan nastavak sednice o rebalansu budžeta.

Poslanici opozicije predložili su početkom septembra izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, su inicijativu za održavanje sednice podneli 10. septembra, a istog dana je predsednica parlamenta Ana Brnabić najavila da će predlog staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

"Lično, jedva čekam ovu sednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji, što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine", rekla je tada Brnabić na konferenciji za novinare.

Predlagači zakona su tražili da se izmene i dopune zakona donesu po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Prethodno će sutra od 10 časova poslanici, na sednici koja je počela prošlog ponedeljka, nastaviti raspravu o amandmanima na rebalans budžeta.

Sednica o litijumu počinje u vanrednom zasedanju koje traje do 30. septembra u ponoć.

Tokom rasprave o rebalansu budžeta prethodnih dana polemisalo se da li će sednica o litijumu, na predlog opozicije, biti zakazana, a Brnabić je isticala da su opozicioni poslanici tražili da se o tome raspravlja na vanrednom zasedanju, a da su pri tom podneli 146 amandmana na zakonske predloge, među kojima je i rebalans budžeta.

Ustav Srbije, u članu 106, propisuje da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje i da prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i da ne može da traje duže od 90 dana.

Istim članom Ustava je propisano da se Narodna skupština sastaje u vanredno zasedanje na zahtev najmanje trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred određenim dnevnim redom.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи