Читај ми!

Vučić za RTS na kraju posete Njujorku: Nije lako vreme pred nama, svet ne ide u dobrom smeru

Predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru za RTS, na kraju posete Njujorku, rekao je da nije lako vreme pred nama, da ćemo morati da radimo više i da popravljamo situaciju u rudarstvu i energetici. U brojnim susretima sa svetskim zvaničnicima, istakao je, napravljeni su važni koraci za Srbiju. Vučić je naveo da nije imao lake razgovore o KiM, ali da ne može da govori o svim detaljima. Govoreći o situaciji u svetu, istakao je da ne ide u dobrom smeru.

Predsednik Vučić završava šestodnevnu posetu Njujorku. Posle govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, imao je veliki broj susreta sa svetskim liderima.

Sumirajući posetu UN, ocenio je da je svakako bilo intenzivno, ne samo za nas već i za sve druge.

Izdvojio je dva aspekta – jedan je politički, a drugi ekonomski, i ukazao da su oni isprepletani.

Bilo je nekih važnih kontakata što se tiče ekonomije, naveo je predsednik.

U brojnim susretima sa svetskim zvaničnicima, istakao je, napravljeni su važni koraci za Srbiju.

"Nije lako vreme pred nama, ali nije ni pred kim. Moraćemo da radimo više, snažnije i da popravljamo situaciju u rudarstvu, energetici, jer na poljoprivredu ne možete toliko da utičete, na sušu, kišu i vremenske prilike", rekao je Vučić.

Kaže da je važno što industrijska proizvodnja raste, ali da je potrebno još investitora.

O ulaganju u tehnologiju: Druge zemlje već prepoznaju Srbiju

Predsednik je istakao značaj ulaganja u nauku, tehnologiju i veštačku inteligenciju.

“Srećan sam što i neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju. Mnogo će nam značiti u 2025. godini što ćemo da predsedavamo ovoj grupi zemalja Partnerstva za veštačku inteligenciju, da budemo po tom pitanju prepoznati. Idemo u ponedeljak ili utorak na CERN-ovo zasedanje u Ženevi. To će biti još jedan kamičak u tom beočugu koji pokazuje koliko smo zainteresovani i koliko vredno radimo po tom pitanju. Ali to je budućnost. Sve što možemo da uradimo jeste da razmišljamo o unapređenju tehnologije i inovacijama, ulaganjima u nauku“, rekao je Vučić.

“Nisam imao lake razgovore o Kosovu i Metohiji"

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da nije imao lake razgovore, ali da ne može da govori o svim detaljima sastanaka koje je imao, zato što je takav dogovor.

“Imamo različita viđanja po određenim pitanjima, naše je da nastavimo odgovorno da se ponašamo, ali sam dobro razumeo iz nekoliko rečenica ko je iza određenih akcija stajao, ko nije baš stajao, ali mu nisu ni smetale, a ko je u stvari protiv nekih akcija koje je Kurtijev režim provodio“, naveo je Vučić.

To je, ističe, jedan komplikovan čvor u kojem mi moramo s jedne strane da čuvamo mir, s druge strane da čuvamo život, opstanak i napredak za naše stanovništvo na Kosovu i Metohiji, istovremeno čuvajući pravno-političku državnost Srbije, ali i vodeći računa o celokupnom narodu i svim građanima.

"Svet ne ide u dobrom smeru, Bliski istok jede svu pažnju"

Što se tiče situacije u svetu, ocenjuje da ne ide u dobrom smeru.

Jedina suštinska vest ovde, ističe, jeste Bliski istok, istakao je predsednik.

"Bliski istok jede američku pažnju, nisam siguran da je to dobra vest za Ukrajinu. Evropa radi sve da zaustavi taj rat", rekao je Vučić i naglasio da prioritet mora da bude zaustavljanje sukoba u Ukrajini.

Smatra da je to za Srbiju jako važno, jer je stopa rasta u Evropi minimalna.

"Videli ste danas zbog čega sam veoma tužan, jer to će se i na nas odraziti, procene nemačkog instituta govore da će u sledećoj godini biti manji rast od onoga što su očekivali", naveo je predsednik.

Vučić je dodao i da je jedan od samo nekoliko ljudi koji su u UN imali priliku da razgovaraju i sa iranskim predsednikom i izraelskim premijerom, što govori o ugledu Srbije i o tome kakvu politiku treba voditi, "uvek vodeći računa o svojim interesima".

Predsednik je istakao da je veoma zadovoljan što je na prijemu koji je delegacija Srbije organizovala radi predstavljanja izložbe Ekspo bilo predstavnika i republikanaca i demokrata, koji su došli da pokažu poštovanje prema Srbiji.

"Bukti politička borba u Africi između Kine i Amerike"

Prema njegovoj oceni, u svetu se politički podiže glas malih zemalja, a "antikolonijalni i antiimperijalni glasovi" čuju se iz Afrike, kao i sve više iz Južne Amerike.

"Bukti politička borba u Africi između Kine i Amerike. Naravno, deo svog kolača i dalje imaju Francuzi, deo im uzimaju Rusi, ali i jedno i drugo je relativno mali deo te, kako to neki ovde nazivaju, velike torte, a ja bih rekao jednog divnog kontinenta", rekao je Vučić.

Smatra da je Kina u ovom trenutku vrlo ozbiljno ugrozila dominaciju SAD.

"Ako postoji kontinent gde je puna dominacija Amerike makar jednim delom ugrožena, to je onda Afrika. Zašto sam vam sve ovo rekao? Zato se ti glasovi antikolonijalni, antiimperijalni čuju iz Afrike i čuju se sve više iz Južne Amerike“, rekao je Vučić.

"Suštinska borba će biti oko veštačke inteligencije"

Međutim, istakao je, suštinska borba će biti oko veštačke inteligencije i oko onoga što dolazi.

Ko bude pobedio u toj utakmici, prema njegovoj oceni, defakto će vladati svetom.

Navodi da se može reći da Amerikanci u ovom trenutku imaju malu prednost, ali da je ta prednost toliko minimalna da je ishod neizvestan.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи