Читај ми!

Čović: Na KiM se sprovodi aparthejd nad Srbima, hitno potreban program za opstanak

Vlasti u Prištini svakim danom pojačavaju pritisak na srpsku zajednicu na KiM gašenjem institucija i gotovo svakodnevnim hapšenjima. Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže za RTS da ga ne plaši Aljbin Kurti, već držanje međunarodnih faktora koji, kako kaže, ne vide opasnost od izbijanja "ogromnog sukoba".

Nebojša Čović konstatuje da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti godinama neprekidno provocira i pritiska srpsku nacionalnu zajednicu, naročito na severu KiM.

"Pritisak se u poslednje vreme još više povećao, u vidu učestalih hapšenja", navodi Čović.

Prema njegovim rečima, na prostoru Kosova i Metohije sprovodi se aparthejd nad Srbima.

S druge strane, nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM ističe da ga ne plaši Kurti kome je, kako kaže, zadatak da neprekidno provocira, već držanje međunarodnih faktora.

"Oni gube iz vida da u Evropi raste jedan veliki maligni tumor, jako opasan koji može da dovede do razbijanja Starog kontinenta. KiM je mesto potencijalno ogromnog i opasnog žarišta i sukoba", kaže Čović.

Govoreći o susretu predsednika Aleksandra Vučića sa evropskim posrednikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, Čović je rekao da Hila na tom sastanku video kao neku vrstu dodatnog autoriteta i monitoringa, u smislu nekakvih garancija.

"Nije dobro što se Lajčak stalno vraća na Ohridski sporazum, a pri tome zaboravlja Briselski sporazum. Nije dobro što nije sprovedeno ono što je dogovoreno još 2013. godine a to je Zajednica srpskih opština", kaže Čović.

Smatra da kada se to jednog dana i sprovede ZSO će biti neka vrsta nevladine organizacije bez ikakvih ovlašćenja, a to, kako ističe, nije zapisano u Briselskom sporazumu.

Čović je ukazao da se u određenim diplomatskim krugovima, priča po onom principu, ako nemate Srbe, nemate probleme.

Napomenuo je da država pod hitno mora da iznese program opstanka srpske nacionalne zajednice na prostoru KiM.

Celo gostovanje Nebojše Čovića možete pogledati u videu na početku teksta

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи