Читај ми!

Srbija sa francuskom kompanijom "Daso" potpisala ugovor o nabavci 12 potpuno novih "rafala"

Na ceremoniji razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u Palati "Srbija" u prisustvu predsednika Srbije i Francuske objavljeno je da su ministar odbrane Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso avijasion“, potpisali ugovor o nabavci aviona "rafal".

Ugovor o nabavci aviona "rafala“ i prateće robe i usluga potpisali su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso“.

Oni su na svečanoj ceremoniji razmenili bilateralna dokumenta, nakon čega je usledio dug aplauz.

Predsednik Vučić je u obraćanju koje je usledilo rekao da je ukupna vrednost ugovora 2,7 milijardi, a reč je o nabavci 12 potpuno novih aviona koji će biti u vlasništvu Republike Srbije, a podrazumeva i kompletan logistički paket.

“To će značajno doprineti povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno drugačiji pristup i srećni smo što postajemo deo 'rafal' kluba i hvala predsedniku Francuske što je doneo takvu odluku, što nam je omogućio da kupimo nove 'rafale'“, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je "i na komercijalnom nivou dobro urađeno“.

“Želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi oplatiti po 15 odsto iz budžeta, dakle našeg novca, po 421 milion evra, samo da to imate u vidu, pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu Srbije“, rekao je Vučić.

Makron o "rafalima"

Govoreći o "rafalima", francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da kako njegova zemlja, tako i Srbija teži nezavisnosti i suverenitetu, "koji danas samo Evropska unija može da joj ponudi zahvaljujući sredstvima za stratešku autonomiju kojima raspolaže".

"Izbor borbenih aviona 'rafala' je jedan jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između naše dve zemlje u sklopu snažne, suverene Evropske unije i taj izbor učestvuje u našoj strateškoj autonomiji. Gradimo našu odbranu i želimo da operativno budemo nezavisni", istakao je Makron.

Oba predsednika su izjavila da transfer tehnologija kada je reč o "rafalima" nije moguća.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da su razgovori oko tog ugovora bili teški i da ni za šta na svetu Srbija ne bi dala transfer tehnologije, navodeći da se to plaća novcem građana i da niti je mala, niti jeftina stvar.

Francuski mediji su naveli juče da se može očekivati zaključivanje ugovora o prodaji 12 francuskih aviona "rafal".

Srbija i Francuska su, inače, postigle dogovor o nabavci borbenih aviona "rafal "u aprilu tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i susreta sa Makronom.

Karakteristike "rafala"

Smatra se da je najveća prednost "rafala" mogućnost obavljanja širokog dijapazona borbenih zadataka istovremeno, bez obzira na vremenske uslove i doba dana.

"Rafali" imaju integrisan sistem "Spectra" koji pilotu omogućava upozorenje na radarsku vidljivost, pravovremeno obaveštenje ukoliko je ka njemu ispaljena raketa, ali Rafal može i da ometa neprijateljske nišanske radare i raketne sisteme koji ciljaju koristeći laserske i infracrvene zrake.

Avion je naoružan topom kalibra 30 milimetara, a ukupno ima 14 podvesnih tačaka koje mogu poneti 9,5 tona naoružanja, tu spadaju i rakete vazduh-vazduh, ali i projektili i bombe vazduh-zemlja.

"Rafale" pokreću dva motora koji omogućavaju najveću brzinu od 2.223 kilometra na čas (1,8 maha), borbeni dolet je 1.852 kilometra. Najveća visina leta je 16,8 kilometara, ističe proizvođač. 

недеља, 01. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару