Читај ми!

Француски медији о посети Макрона Србији: Могуће закључивање уговора о куповини 12 "рафала"

Француски медији пренели су вест о посети француског председника Емануела Макрона Србији уз оцену да би током посете могао да буде закључен уговор о продаји 12 француских авиона "рафал".

Монд преноси да се посета Србији француског председника дешава у тренутку политичке кризе у Француској.

Медији цитирају и изјаву председника Србије Александра Вучића који је рекао да се на уговору о продаји авиона ради већ неколико дана, као и да ће Макрон у петак, у Новом Саду, посетити музеј и економски форум посвећен вештачкој интелигенцији, али да авиони "рафал" изазивају највеће интересовање у Србији.

Француски портал Франс24 пренео је Вучићеву изјаву за АФП да је куповина авиона "рафал" огроман уговор за Србију, а да није мала чак ни за Француску.

Он је, уочи дводневне посете Макрона Србији рекао да већина авиона којима Србија располаже, или сви авиони пресретачи и ловци потичу из Русије.

"Већина наших авиона, или све наше летелице, сви наши пресретачи и сви наши борбени авиони су долазили из Русије и сада морамо да променимо себе, своје навике и све остало да бисмо припремили нашу војску", рекао је председник Србије.

Двојица председника, наводи се, вероватно ће разговарати и о дијалогу Београда и Приштине, наводе медији и исриче се, поводом последњих дешавања у вези са главним мостом на Ибру у Косовској Митровици, да је најважније да се очувају мир и стабилност.

О руднику литијума

Вучић се осврнуо и на одлукуВладе Србије да поново изда лиценцу компанији "Рио Тинто" за развој спорног рудника литијума, што је изазвало бројне протесте, истичући да чврсто подржава тај пројекат.

"Ми ћемо остати упорни и чврсти по овом питању јер верујемо да је то од највећег значаја за Србију као и да је на корист народа Србије. Сви ме критикују, уз страшну кампању против моје породице, али немам проблема са тим. Зато што знам да ће једног дана многи људи поштовати, многи људи ће ценити оно што сам урадио", рекао је Вучић.

Макрон у Србији био 2019. године

Председник Макрон допутоваће сутра у дводневну званичну посету Србији, где ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

Последњи пут Вучић и Макрон су се срели током Олимпијских игара у Паризу, где је Вучић присуствовао пријему за светске лидере у Јелисејској палати.

Председника Србије дочекао је председник Француске са супругом Брижит Макрон.

Иначе, актуелни француски председник први пут је био у званичној посети Београду у јулу 2019. године када су две земље обележиле 180 година од успостављања дипломатских односа.

"Француска вас воли као што сте ви волели њу", поручио је тада Макрон на српском језику окупљеним грађанима на Калемегдану.

Макрон и Вучић су тада открили обновљени Споменик захвалности Француској за помоћ коју је та земља пружила Србији у Првом светском рату. Потписана су и 22 споразума, међу којима је била и изјава о намерама о реализацији пројекта изградње београдског метроа.

Које ће теме бити у фокусу

Управо економске, али и војне теме очекује у фокусу сусрета двојице председника, а Вучић је раније изјавио да би куповина "рафала" била највеће издвајање српског војног буџета "које би изнело и до три милијарде евра".

Да су војна питања део агенде, потврдио је Макрон на конференцији за медије 18. јула, након Самита Европске политичке заједнице у Великој Британији.

Упитан о статусу уговора за набавку француских авиона за Србију, Макрон је одговорио да ће у наредним недељама или месецима посетити Србију "како бисмо финализовали преговори који су предмет техничких, финансијских и политичких преговора између наших држава".

Србија и Француска су постигле договор о набавци борбених авиона "рафал "у априлу током посете председника Србије Александра Вучића Паризу и сусрета са Макроном.

Такође, Србија и Француска потписале меморандум о разумевању о успостављању сарадње у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије.

Вучић је тада рекао да се са Француском воде разговори како би се добило знање и експертиза за изградњу хидроелектрана и нуклеарних електрана.

Вучић је из Париза где је крајем јула присуствовао церемонији отварања Олимпијских игара рекао да се посета Макрона може очекивати до 5. или 6. септембра.

Председник Србије је изразио уверење да би тада могли да се постигну важни споразуми.

Председник Француске односе своје земље са Србијом види као "чврсте, искрене и структуралне за обе земље и цео регион".

Вучић такође поручује да Француска у Србији има поузданог партнера и пријатеља.

Две земље јачају и економску сарадњу. На сајту Министарства спољних послова Србије наводи се да у Србији послује више од 100 француских компанија које запошљавају више од 12.000 радника.

Француска компанија Винци је добила концесију на 25 година за београдски аеродром "Никола Тесла".

Такође, две владе су 2014. потписале Меморандум о разумевању о градњи метроа.

среда, 28. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару