Читај ми!

Gujon: Borićemo se protiv lažnih vesti o Srbiji, a delovaćemo i proaktivno

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon rekao je za RTS da će se kroz projekat "Digitalna diplomatija" reagovati na loše i netačne informacije o Srbiji u inostranstvu i da će se na stranim jezicima promovisati kulturna vrednost naše države.

Arno Gujon rekao je da se u prethodnih 30 godina u stranim medijima pisalo i objavljivalo mnogo laži o Srbiji.

"Mi želimo da odgovorimo na svaku laž koja bude izgovorena, tako što ćemo da pošaljemo demanti, autorske tekstove i sami delujemo proaktivno pozitivnim tektovima o Srbiji i Srbima", rekao je Gujon.

Rezultati projekta "Digitalna demokratija" biće lako merljivi. 

"Procene su da šta god da uradimo biće pozitivno i doneće dobre i pozitivne rezultate Srbiji. Takođe, rezultati će biti lako merljivi. Koliko članaka je objavljeno, koliko demantija je objavljeno, koliko pisama smo poslali urednicima, ali i direktorima publikacija u tim zemljama i koliko sastanaka smo imali s njima", istakao je Gujon.

Poseta Emanuela Makrona

Predsednik Francuske Emanuel Markon za šest dana posetiće Srbiju, biće to četvrti susret predsednikâ dve države u ovoj godini.

"Biće sigurno reči o kulturnoj i privrednoj saradnji, ali i u oblastima energetike i vojnotehničke saradnje. Srbija danas raspolaže raznim sistemima koji su proizvedeni u Francuskoj, poput radara kompanije 'Tales', ali takođe i PVO sistem kratkog dometa. Važno je da pokažemo da Srbija kao vojno neutralna zemlja može da razgovara sa svima i da dobije poštovanje od svih", istakao je Gujon.

Deca sa Kosova i Metohije dvanaestu godinu zaredom letuju na moru

Više od decenije humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" organizuje letovanje na moru za decu sa Kosova i Metohije, a na ovogodišnje je otišlo šest stotina dece.

"Deca sa Kosova i Metohije nikad nisu bila na slobodi, nikad nisu izašla iz svojih sela, iz svojih enklava. Kada ih vodimo na more, oni tih sedam dana mogu da dišu slobodno, da se druže, i ne osećaju ugroženim", naglasio je Gujon.

Naveo je da je od početka godine bilo osamdeset etnički motivisanih napada na Srbe.

"Od kada je Aljbin Kurti na vlasti od 2021. godine, napadi su povećani za 300 odsto. Ta deca žive u takvim okolnostima. Sve se to odražava na njihovo stanje i psihu. Mi im omogućavamo da izađu iz te teške svakodnevice, dajemo im tu slobodu da budu deca", rekao je Gujon.

Arno Gujon je pre nekoliko dana posetio Drvar, jednu od četiri opštine sa srpskom većinom u Bosni i Hercegovini.

петак, 06. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару