Читај ми!

Petorici Srba uhapšenih na KiM određen pritvor do mesec dana

Petorici Srba koji su danas uhapšeni kod Gnjilana zbog navodnih ratnih zločina, sud u Prištini odredio je meru pritvora u trajanju do mesec dana.

Vasilije Arsić, branilac Dragana Ničića najavio je da će sa braniocima ostalih uhapšenih uložiti žalbu na odluku o pritvoru.

Članovi porodica uhapšenog Dragana Ničića, prosvetnog radnika u penziji prethodno su RTS-u preneli da su četvorica Srba uhapšena jutros u Pasjanu. Osim Dragana Ničića, uhapšeni su i Dragan Cvetković, Slobodan Jevtić i Miloš Šošić, a Kancelarija za KiM je navela da je u selu Bosce kod Kosovske Kamenice uhapšen Nenad Stojanović.

Uhapšeni su u akciji specijalnih jedinica policije iz Prištine, potvrdili su RTS-u u komandi policije regiona Gnjilane, ne navodeći druge detalje, jer slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

Akcija je sprovedena po nalogu specijalnog tužioca iz Prištine, naveli su u porodici uhapšenog Ničića, dodajući da je policija tokom akcije pretresla njihovu kuću, ali nije pronašla nikakvo oružje ili bilo šta drugo sumnjivo.

Hapšenje četvoro Srba u Pasjanu uznemirilo je žitelje tog najvećeg srpskog sela u Kosovskom Pomoravlju.

Sin uhapšenog Dragana Cvetkovića, Petar Cvetković, rekao je da je njegov otac potpuni invalid i da ne može da se stara o sebi.

"Lišili su slobode mog oca koji je potpuni invalid, doživeo je moždani udar, ima dijabetes, hendikepirana mu je leva strana u potpunosti i ne može sam da se stara o sebi. U jako je teškom zdravstvenom stanju, ali se oni nisu obazirali na to", rekao je Petar Cvetković.

Povodom hapšenja kod Gnjilana, oglasilo se specijalno tužilaštvo u Prištini koje je navelo je da je u današnjoj akciji uhapšeno pet osoba osumnjičenih za krivično delo "ratni zločin", koji su navodno bili pripadnici neredovnih formacija vojske i policije tokom sukoba na KiM, pre 25 godina.

Branioci uhapšenih, uz jemstvo zatražili su blažu meru, kućni pritvor, jer su njihovi branjenici stariji ljudi, u lošem zdravstvenom stanju, ali je sud u Prištini ovaj predlog odbio.

"Mi smo izneli naše razloge, da sumnja nije osnovana, da lica koja su lišena slobode žive na KiM, da neće uticati na svedoke. Ponudili smo im jemstvo od 10.000 evra kao garanciju", navodi Vasilije Arsić, branilac Dragana Ničića.

Jovana Filipović, branilac Dragana Cvetkovića kaže da oni kao branioci postavljaju jedno pitanje – kako se svedoci tek nakon 25 godina sete određenog događaja.

"I nakon 25 godina dođe do prijave tog konkretnog događaja", ukazuje Filipovićeva.

"U okviru ove radnje, po nalogu Specijalnog tužioca, privedena su lica inicijala: D. C., D.N., N. S., S. J., M. Š., za koje postoji osnovana sumnja da su isti, u saizvršilaštvu sa drugim NN, licima, naoružani i obučeni u maskirne uniforme i neredovne uniforme srpske policije ili vojske, 5.04.1999. godine, u ranim jutarnjim časovima, izvršili su akciju u selima, Livoč, Pograđe i Ugljare", navodi se u saopštenju tužilaštva.

U njemu se tvrdi da su navodno "namerno ubijali, ranili, žive spaljivali albanske civilne žrtve, uzimali taoce, silovali, tukli, maltretirali, fizički i psihički mučili, pljačkali, uništavali imovinu Albanaca i spaljivali, proterivali albansko civilno stanovništvo, uništavane i zloupotrebljavane kulturne i verske objekte, radnje sankcionisane u skladu sa lokalnim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskim međunarodnim konvencijama i dodatnim protokolima".

Specijalno tužilaštvo će preduzeti dalje zakonske procesne radnje za navedena lica, dok ne nastavi sa istragom ovog krivičnog predmeta.

Dodaje se da je akcija hapšenja usledila posle višemesečnih istraga, a da su u njoj učestvovali policija, uprava za ratne zločine i tužilaštvo u koordinaciji sa bezbednosnim institucijama i nadležnim sudom.

Tužilaštvo ne navodi mesto akcije i hapšenja pet osoba.

среда, 07. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару