Predsednik Vučić o litijumu: Mislim da je to šansa generacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o Memorandumu EU i Srbije o strateškim sirovinama i litijumu rekao da je to šansa generacije. To je velika šansa za našu zemlju, inače ne bih na tome insistirao, rekao je Vučić.

U petak je u Beogradu potpisan Memorandum EU i Srbije o strateškim sirovinama, a predsednik Vučić je tim povodom rekao da je to velika prilika kako za Srbiju, tako i za ceo region.

"Mislim da je to šansa generacije. Nisu sve zemlje uvek bile bogate i sve uvek siromašne. Argentina je neposredno posle Prvog svetskog rata bila gotovo dvostruko bogatija od Francuske i Nemačke, pre samo 80 godina Venecuela je bila bogatija od svih ovih zemalja, to danas nije slučaj. Južna Koreja bila je jedna od najsiromašnijih, a danas je jedna od najbogatijih. Odluke koje rukovodstva donose i odluke koje narod donosi imaju ključni i determinišući značaj za budućnost", rekao je Vučić za TV Pink.

Istakao je da smatra da je to velika šansa za našu zemlju, kao i da inače ne bi na tome insistirao.

"Mi gubimo stanovništvo u Podrinju, treba tamo da vratimo ljude, da ostanu i opstanu, a ne da razmišljaju samo o tome da se presele u Beograd i Novi Sad", rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da će ugovor o litijumu biti komercijalan. ''Ugovor o litijumu će biti, pošto ga sad nema, komercijalni ugovor, kao što će biti ugovor o investiranju u fabriku katoda ili katodnog aktivnog materijala i fabriku baterija'', rekao je Vučić.

On je istakao da će biti potrebno pet godina da se završe pogoni za prečišćavanje vode u Slancima i Velikom selu, kako bi Dunav i Sava u Beogradu bili ''providni i čisti koliko je i Dunav u Beču''.

“Evropa nije zabrinuta zbog sankcija Rusiji, već mog stava prema Evropi”

Na pitanje da prokomentariše pisanje zapadnih medija da li dolazak nemačkog kancelara znači promenu položaja Srbije u smislu uvođenja sankcija Rusiji, Vučić je izjavio da Srbija ne odustaje od evropskog puta, ali da u Evropi ne brinu oko toga šta je Srbija uradila ili ne, već zbog njegovog stava i da li veruje u evropsku budućnost.

"U Evropi su zabrinuti ne zbog onoga što Srbija stvarno radi ili ne, a dosta je uradila na približavanju jedinstvenom evopskom tržištu i to ćemo odlukama vlade početkom avgusta potvrditi i bićemo prva zemlja koja je sve prihvatila u skladu sa vrlo teškim putem koji mora da se prođe. Ne brine njih to, nije ni to što pišu da smo ruski agenti, njih brine moj odnos, oni nisu sigurni da li ja verujem u evropsku budućnost, jer misle da ako bih ja to gurao, brže bismo završili", rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da Srbija obavlja svoje reformske zadatke, kao i da je on na čelu nezavisne i suverene zemlje koja ima svoje interese na različitim stranama sveta, ali ne odustaje od evropskog puta.

Vučić je rekao i da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije razgovarao dve i po godine i da Putin vodi računa o poziciji Srbije, odnosno da iz tog ugla ne želi da traži tu vrstu razgovora da ne bi time ugrozio Vučića.

On je ocenio i da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tri puta više "pri sebi" nego mnogi drugi sa kojima je razgovarao u Londonu.

"Bolje zna kakvo je stanje na terenu. Lako je kada neko drugi gine, a Ukrajinci ginu svaki dan. Što se tiče sankcija smatram da smo doneli ispravnu odluku", rekao je Vučić.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару