Читај ми!

Velika šansa ili državni udar – protesti i reagovanja opozicije na Memorandum EU i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o strateškim sirovinama. Dok vlast i partneri iz EU ističu da je projekat "Jadar“ velika šansa za Srbiju, deo opozicije i ekološki aktivisti protestuju ističući da najavljeno iskopavanje litijuma "krši standarde demokratije i evropskih vrednosti".

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je odluka o rudarenju litijuma strateška odluka za državu i njene građane i da su potrebni vanredni parlamentarni izbori na kojima bi se građani izjasnili da li su za takvu politiku.

Tepićeva je navela da Srpska napredna stranka nije pre izbora rekla da će se svim snagama založiti da se s tim krene, da je time prevarila glasače, te da zbog toga nema legitimitet za takvu odluku i politiku.

"Zbog toga je neophodno održati vanredne parlamentarne izbore na kojima bi se građani izjasnili da li su za takvu politiku ili podržavaju stav opozicionih stranaka i stručne javnosti koji se tome protive", naglasila je Marinika Tepić.

Savo Manojlović koji predstavlja Pokret "Kreni-promeni" je na konferenciji za novinare, uoči sastanka Vučić–Šolc u Palati Srbija, poručio da najavljeno iskopavanje litijuma u Srbiji "krši standarde demokratije i evropskih vrednosti".

Pokret "Kreni-promeni": Rudnici kraj poljoprivrede

“To je koncept protiv koga ustajemo i to je kršenje ustavnog poretka i pokušaj državnog udara”, izjavio je Manojlović.

On je predočio da će, ukoliko dođe do nemira i građanske neposlušnosti, to biti odgovornost vlasti, a današnje potpisivanje memoranduma “guranje prsta u oko” ljudima koji se bore da očuvaju reke jer je voda strateška sirovina koja bi mogla spase Srbiju.

Aleksandar Anđelković je naglasio da će ukoliko se, kako je najavio Vučić, otvori 40 rudnika u Srbiji, to značiti kraj poljoprivrede u zemlji. 

Jovanović: "Potpisivanje smrtne kazne za Jadar"

Predstavnici Ekološkog ustanka pokušali su danas da dođu do Palate Srbija, gde se održava Samit o kritičnim sirovinama Srbije, ali im policija nije dozvolila, a lider pokreta Aleksandar Jovanović izjavio je da se u Palati "dešava nešto što se zove potpisivanje smrtne kazne za čarobnu dolinu Jadar".

Jovanović je rekao novinarima da im je dozvoljeno da se okupe "na livadi" preko puta Palate Srbija i da ne mogu dalje.

NDSS: Srbija u službi interesa nemačke automobilske industrije

Nova demokrstska stranka Srbije postavila je niz transparenata kojima je poručila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Nemačkoj i Evropskoj uniji da narod neće dozvoliti otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra, saopšteno je iz te stranke.

"Umesto da čuva životnu sredinu i zastupa interese Srbije i građana, režim poslušno služi interesima nemačke automobilske industrije, multinancionalnih kompanija i zapadnih centara moći", navodi Novi DSS.

"Bez obzira na medijsku propagandu i sve otvorenije pretnje građanima, otpor projektu Rio Tinta raste i poprima oblike širokog društvenog i fronta za odbranu života i slobode Srbije", istakli su u saopštenju.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару