Džefri Pajat: Litijum je generacijska prilika za Srbiju

Pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resure Džefri Pajat izjavio je da litijum predstavlja generacijsku priliku za Srbiju i da predsednik Aleksandar Vučić želi da razvija Srbiju kao hab.

Kako je Džefri Pajat rekao za srpske medije u Stejt departmentu, Sjedinjene Američke Države žele da Srbija napreduje ekonomski, a projekat Jadar je prioritet za Evropsku uniju i u tom pogledu predstavlja priliku za Srbiju.

Ističe da će u vezi sa pitanjem litijuma suverenu odluku doneti Vlada Srbije. Pajat je rekao da pitanje litijuma vide u kontekstu američke podrške Srbiji koja je, kako je naveo, ekonomski prosperitetna, napreduje, deo je Evrope i korišćenja mogućnosti za izgradnju budućnosti.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resure je poručio da će za projekat Jadar na kraju Vlada Srbije odlučiti kako da ide napred.

"Veoma je jasno u vezi sa pitanjima za koja sam odgovoran na globalnom nivou oko kritičnih lanaca snabdevanja mineralima, za koje će nam trebati masovno povećanje obima kobalta, litijuma, nikla, cinka, da ispunimo našu energetsku tranziciju. To predstavlja generacijsku priliku za Srbiju, koju građani Srbije, razumljivo, žele da vide razvijenu. Na način koji podržava istu vrstu visokih ekoloških, društvenih i upravljačkih standarda koji su nam potrebni za rudarenje ovde u SAD", napomenuo je pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse.

Pajat ističe da je ono što bi rekao građanima Srbije u vezi sa pitanjem iskopavanja litijuma upravo ono što bi rekao građanima u SAD.

"Uveren sam da će vam biti mnogo bolje da sarađujete sa zapadnim kompanijama kao što je Rio Tinto u slučaju konkretnog projekta koji podleže regulativi i standardima transparentnosti u zapadnom stilu, za koje sam uveren da će kompanija kao što je Rio Tinto obaviti mnogo bolji posao od nekih kineskih kompanija koje su takođe globalno aktivne u rudarskom sektoru i nažalost imaju tendenciju da pokazuju veoma loše ESG i ekološko ponašanje", izjavio je Pajat.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару