Vučić: Od Beograda do Niša železnicom će se putovati sat i 40 minuta

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje početku izgradnje železničke obilaznice oko Niša, koja je deo projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš–Dimitrovgrad, na trasi železničkog Koridora 10. EU je za izgradnju pruge Niš–Dimitrovgrad poklonila je 80 miliona evra i 35 miliona evra za obilaznicu oko Niša u dužini od 22,5 kilometara. Putovaće se železnicom od Beograda do Niša sat i 40 minuta, a od Budimpešte do Niša samo četiri i po sata, rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na početku izgradnje železničke obilaznice oko Niša da država ulaže velika sredstva u razvoj tog grada i zahvalio EU na novčanoj pomoći za taj projekat koja čini 21 odsto. 

Vučić je rekao da će razvoj železničkog saobraćaja podići Niš, ali i celu Srbiju.

Zamolio je šefa Delegacije EU Emanuelea Žiofrea, koji je prisustvovao početku radova, da se ubrzaju procedure u vezi sa finansiranjem gradnje brze pruge od Beograda do Niša. "Molim vas da, ako možete, ubrzate i da što pre završimo tender", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da kada budemo imali brzu prugu od Beograda do Niša, mnogo brže će se putovati prema Grčkoj i Turskoj. Putovaće se železnicom od Beograda do Niša sat i 40 minuta, a od Budimpešte do Niša samo četiri i po sata. Vučić je dodao da je sada kada je dolazio do Niša video da je baš velika gužva na auto-putu i da je ima puno vozila u tranzitu. 

Električni vozovi moći će da idu brzinom od 160 kilometara na sat, rekao je predsednik.

Objašnjavajući Žiofreu istorijat pruge Beograd–Niš, Vučić je rekao da je Srbija nakon Berlinskog kongresa 1878. godine preuzela obavezu da izgradi prugu, ali da je izgradnja doživela veliki otpor u Srbiji, jer je taj projekat doživljavan kao antipravoslavan.

"Kralj Milan je bio i ubedljiv i odlučan da je izgradi i uspeo je da to uradi za tri godine. Radovi su počeli jula 1881. godine i završeni su 1884", istakao je Vučić.

Vučić je rekao Žiofreu da je video da sredstva EU za železničku stanicu iznose oko 34,4 miliona evra i pitao da li bi mogli da daju i malo više – 37 miliona evra.

"Ovo su toliko velika ulaganja u Niš, koliko sam video 16 milijardi i nešto je budžet Niša i puno znači što država obezbeđuje oko 130 miliona evra."

Pruga Beograd–Niš jedan od najvažnijih projekata

Predsednik je rekao da se Niš ubrzano razvija i da je, kada je avio-saobraćaj u pitanju, pre samo 10 godina imao 28.000 putnika, sad ima 450.000 putnika godišnje. Naglasio je da će sa EU biti vođeni razgovori kako bi se uradila i deonica pruge od Niša do Preševa.

"Nama onda ostaje samo sa Severnom Makedonijom da razgovaramo. Posle toga ćemo do Soluna i Atine stizati neverovatnim brzinama", rekao je Vučić. Predsednik je naglasio da je za njega i za Vladu Srbije pruga Beograd–Niš jedan od najvažnijih projekata.

"Mi smo o tome pričali sa Evropljanima godinama. I onda, kad su nam rekli da će da nam daju 600 miliona evra na poklon, onda sam ja rekao – super, idemo da radimo. Ali to će biti, to je nova Srbija, to je drugačija Srbija, to je sve ono o čemu sanjamo", rekao je Vučić.

On je podsetio da će Ekspo biti održan 2027. godine i da bi bilo dobro da pruga bude gotova do 2027. godine. "Tada neće biti moguće da se stigne bez dva i po sata automobilom. Jer je sve veći broj vozila, tako da će svi da koriste prugu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je upoznao prisutne sa podacima da će železnička obilaznica biti za brzinu vozova do 160 kilometara na sat i da je deo pruge Niš–Dimitrovgrad. Podsetio je da se radi deonica i do Brestovca duga 23 kilometra.

Železnička obilaznica oko Niša 22 kilometra

Železnička obilaznica oko Niša biće duga 22 kilometra. Projekat obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni krst – veza sa obilaznicom (Pantelej).

Izgradnja obilazne pruge oko grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš – Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš–Dimitrovgrad. Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge.

Nova, jednokolosečna, elektrificirana obilazna pruga oko Niša u dužini od 22 kilometra biće osposobljena za brzinu vozova do 120 kilometara na sat.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji obilaznice sa firmom "Extra Auto Transport", kao vodećim članom konzorcijuma.

Rok za izvođenje radova 1.035 dana

Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

Generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković istakla je da će izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železnčkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.

Redovan železnički saobraćaj na prvoj pruzi izgrađenoj u Srbiji od Beograda do Niša uspostavljen je 15. septembra 1884. godine. Stanica Niš građena je od 1883. do 1885. godine. Stanica je rušena u oba svetska rata, nova železnička stanica u Nišu počela je da se gradi 1978. godine, a otvorena je 9. maja 1979. godine. 

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару