Читај ми!

Borelj: Za napredak dijaloga Beograda i Prištine potrebni hrabrost i politička volja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da je tokom njegovog mandata u okviru dijaloga Beograda i Prištine urađeno mnogo, dodajući da su za napredak u dijalogu Beograda i Prištine potrebni hrabrost, vizija i politička volja lidera obe strane.

Žozep Borelj je u autorskom tekstu, objavljenom na portalu EEAS, istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u središtu angažovanja EU na Zapadnom Balkanu.

"Neophodno je deblokirati evropsku budućnost za obe strane i ojačati bezbednost i stabilnost u regionu", ocenio je Borelj.

U osvrtu na događaje tokom svog mandata, Borelj je istakao da je u okviru dijaloga urađeno mnogo tokom proteklih godina, i dodao da proces dijaloga može napredovati samo onoliko koliko su na to spremne obe strane.

"Očekivanja EU neće se promeniti, obaveze neće nestati"

"Posredovanje EU ne može doneti veću normalizaciju nego što Kosovo i Srbija žele. Za nekoliko meseci, različiti ljudi će biti zaduženi za ovu temu u Briselu, ali se očekivanja Evropske unije i njenih država članica neće promeniti. Obaveze Kosova i Srbije neće nestati", istakao je Borelj.

Dodao je da se za vreme njegovog mandata radilo na pitanju uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO), ocenivši da je reč o jednom od "najosetljivijih pitanja u dijalogu".

Borelj je istakao da je u cilju napretka procesa predstavljen takozvani evropski nacrt statuta, koji se bavi pitanjem ZSO, ali i dodao da do sada nacrt nije postao stvarnost.

Kao najvažnije postignuće tokom svog mandata, Borelj ukazuje na sporazum u Ohridu i Aneks za njegovu implementaciju iz prošle godine, ocenivši da je "u vreme neviđenog rata punog razmera na našem kontinentu", to bilo značajno dostignuće.

"Po prvi put smo postavili jasan okvir za budućnost procesa. Nažalost, njegova implementacija tek treba da počne ozbiljno i obe strane snose odgovornost za neispunjenje onoga što su obećale da će uraditi pre više od godinu dana", poručio je Borelj.

Podsetio je da je u aprilu 2020. imenovao Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, i naveo da je leta te godine ostvaren napredak u različitim poglavljima sveobuhvatnog sporazuma, a da se napredak nakon toga, zbog različite političke dinamike u regionu i sve složenijeg geopolitičkog konteksta poklopio sa višestrukim krizama, tenzijama i eskalacijama.

"Međutim, uprkos ovim izazovima i poteškoćama, naši brojni sastanci, posete i pozivi takođe su doprineli važnim koracima napred, koji se ne smeju zaboraviti. Dijalog je doneo opipljiva poboljšanja života građana na Kosovu i u Srbiji", naveo je Borelj.

Borelj je sa žaljenjem konstatovao i da ovonedeljni sastanak u okviru dijaloga u Briselu nije doneo napredak u primeni i da su razgovori bili teški kao i uvek, kao i da čak nije ni došlo do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Srbija je bila spremna za sastanak, ali je Kosovo tražilo od mene da prenesem set preduslova. Trenutno su pozicije dveju strana i dalje udaljene. Ipak, posao će se nastaviti: glavni pregovarači strana dogovorili su se da iduće sedmice dođu u Brisel kako bi razradili konkretne korake za deblokadu implementacije sporazuma", saopštio je Borelj.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару