Niška opozicija u GIK-u pregleda izborni materijal

Grupa pripadnika niške opozicije i njihovih pristalica okupila se ispred Gradske izborne komisije u Nišu, u kojoj predstavnici liste "Biramo Niš" pregledaju izborni materijal sa lokalnih izbora u Nišu održanih u nedelju, 2. juna. Zahteve za uvid u izborni materijal u Nišu podnela je i Grupa građana “Dr Dragan Milić”.

Advokat i kandidat za odbornika liste "Biramo Niš" Dragana Milutinović izjavila je da su došli na poziv samog GIK-a da pregledaju izborni materijal sa nedeljnih izbora kako bi utvrdili da li su tačne njihove sumnje koje su, kako je rekla, stekli na osnovu prijava sa terena, da je bilo prekrajanja izborne volje građana.

Dodala je da je opozicija podnela zahtev da pregleda celokupni izborni materijal.

"Mi smo ovde od 14 sati po pozivu GIK. Pregledanje izbornog materijala može da traje i kraće i duže, sve u zavisnosti od toga šta ima u tim džakovima. Pre svega u zapisnicima, odnosno od onoga šta ćemo da utvrdimo uvidom na licu mesta. Moraćemo da završimo pregled izbornog materijala sutra do 20 sati, s obzirom na to da nam tada ističu rokovi za prigovore, koje ćemo svakako da pišemo", rekla je Milutinovićeva.

Milena Vakić sa liste Grupa građana "Dr Dragan Milić", rekla je da je da je i ta grupa građana upravo predala GIK zahtev za pregled izbornog materijala i da očekuje da GIK ispoštuje svoje rokove i da u roku od 24 časa njihovom pravnom timu dozvole uvid u taj materijal.

"Mi smo uspostavili saradnju i koordinaciju sa drugim opozicionim partijama, tako da smo se između sebe podelili kako bismo razgledali što veći broj materijala. S obzirom na Zakon o lokalnim izborima, mi imamo pravo na uvid u pet odsto izbornog materijala, tako da ćemo gledati onaj materijal gde se nama pojavila sumnja u neregularnost izbora", rekla je Vakićeva.

Dodala je da će tražiti da vide i zapisnike jer, prema njihovim saznanjima i uvidima, smatraju da se zapisnici koje oni imaju sa tačnim brojevima, razlikuju od onih koji su se pojavili na sajtu Republičke izborne komisije sa, kako je rekla, ispravljenim brojevima glasača.

"Želimo da vidimo i druga izborna mesta. Nećemo ništa da prejudiciramo, daćemo izjavu nakon pregleda tog materijala. Očekujemo da se volja naroda ispoštuje i da, zajedničkim snagama sa drugim opozicionarima, ispratimo regularnost ovih izbora. Ako su zaista osvojili 30 mandata neka bude tako. Ali smatramo da opet ne smemo da dopustimo da ovo prođe ovako, neregularno da kažemo", poručila je Vakić.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару