Читај ми!

Smanjen broj birača na biračkim mestima za predstojeće izbore – kako da znamo gde tačno glasamo

Do sutra je rok da se utvrde i objave zbirne izborne liste, a tada treba da se zaključi i birački spisak. Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić kaže za RTS da će GIK večeras utvrditi zbirnu izbornu listu, kao i da će sutra Ministarstvo objaviti ukupan broj birača na teritoriji grada Beograda. Novina na ovim izborima je broj birača na biračkim mestima, tj. neće biti biračkih mesta sa više od 1.800 upisanih birača, poručuje Lukić.

Zoran Lukić podseća da je Skupština usvojila izmene Zakona o lokalnim izborima, a prošle nedelje i izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

“Dakle, dogovoreno je da svi oni birači koji su se prijavili nakon 3. jula 2023. godine se vraćaju sa biračkim pravom tamo gde su bili do tog trenutka”, rekao je Lukić.

Najavio je da će sutra Ministarstvo da objavi ukupan broj birača na teritoriji grada Beograda.

Ono što će biti novina na ovim izborima, to je da je promenjen broj birača koji mogu da glasaju na jednom biračkom, odnosno taj broj je smanjen.

“To je jedna lepa stvar, postupljeno je po preporuci ODIHR-a našeg Ministarstva, tako da neće biti biračkih mesta sa više od 1.800 upisanih birača”, naveo je Lukić.

To znači da neki od nas neće glasati na biračkom mestu na kojem su do sada ostvarivali biračko pravo, a Lukić navodi da je siguran da će "Pošta" blagovremeno isporučiti pozive za glasanje.

“Pozivam birače i da na sajtu Ministarstva provere, dakle ukucavanjem svog matičnog broja, gde će tačno glasati 2. juna”, naglasio je Lukić.

"Večeras ćemo utvrditi zbirnu izbornu listu"

Ukazao je i da će Gradska izborna komisija večeras utvrditi zbirnu izbornu listu.

“Sa 14 izbornih lista, političkih stranaka, koalicija političkih stranaka i grupa građana”, naveo je Lukić.

Kada je reč o osobama koje ne mogu samostalno da izađu na glasanje, Lukić kaže da tri dana pre održavanja izbora mogu da obaveste lokalnu samoupravu, odnosno gradske opštine, da imaju potrebu da glasaju od kuće, kao i na sam dan glasanja do 11 časova.

Poručuje da je siguran da će biti dovoljno ekipa koje će izaći na teren kako bi svi ostvarili svoje biračko pravo. Dodaje i da svako biračko mesto ima dve ekipe koje su zadužene za izlazak na teren.

Govoreći o onima koji 2. juna pune 18 godina i da li će imati pravo glasa, Lukić kaže da su oni već upisani u birački spisak.

“Sigurno će moći da glasaju 2. juna i siguran sam da će i oni dobiti poziv”, dodao je Lukić.

Dva glasačka listića u Beogradu – plave i kajsija boje

Ukazao je da dobijamo po dva glasačka listića – jedan za Skupštinu grada i drugi za opštinske izbore. Listić za Skupštinu grada biće plave, a za opštinske izbore kajsija boje, naveo je Lukić.

Napomenuo je i da na biračko mesto moramo poneti ličnu kartu ili pasoš, kao i da nije moguće glasanje uz vozačku dozvolu.

Kada se očekuju prvi rezultati

Kada je reč o tome kada će Gradska izborna komisija izaći sa prvim rezultatima, kaže da će se nada da će to biti oko ponoći.

“Mi kao Gradska izborna komisija obavljujemo samo duplo verifikovane rezultate. Dakle, rezultate koje vidimo u originalnom primerku zapisnika u radu biračkog odbora, koje statističari unose jednom u softver, a onda radi provere još jedanput”, zaključio je Lukić.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару