Читај ми!

Ko će u ministarsku fotelju prvi put

Nova Vlada Srbije, kako se očekuje, biće izabrana sutra na sednici Skupštine Srbije, koja je zakazana za 12 časova. Prema najavi mandatara Miloša Vučevića, novi kabinet će imati 31 člana, od kojih je 10 žena. U novoj vladi biće i oni koji će prvi put obavljati tu funkciju.

Mandatar Miloš Vučević, posle sednice Predsedništva SNS-a, saopštio je budući sastav Vlade, u kojoj će se naći devet novih ministara.

Adrijana Mesarović – ministarka privrede

Adrijana Mesarović rođena je u Novom Sadu 1981. godine. Školovala se u rodnom gradu. Kao master ekonomije posvetila se radu u oblasti bankarstva, finansija i ekonomije.

Završila je i školu u Sautemptonu u Velikoj Britaniji, kao i više specijalizovanih obuka najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz informatike.

Godine 2018. postavljena je na mesto pomoćnika gradonačelnika Novog Sada, gde se u najvećoj meri bavila projektima privlačenja investicija, koordiniranja između Grada Novog Sada i drugih domaćih i stranih kompanija.

Bila je učesnik više različitih konferencija i panela na temu realizacije projekata javno-privatnog partnerstva u Republici Srbiji i svetu.

Tokom nepunih 15 godina radnog iskustva, kako u privatnom sektoru i sektoru bankarstva, tako i u javnom sektoru Grada Novog Sada, stekla je značajno iskustvo u oblasti ekonomije i finansija, kao i u procedurama neophodnim za realizaciju najznačajnijih projekata u okviru kojih značajan udeo imaju međunarodni projekti.

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave

Jelena Žarić Kovačević je rođena 1981. godine u Nišu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu i stekla zvanje master pravnih nauka. Po zanimanju je advokat.

U aktuelnom sazivu Skupštine Srbije poslanica je SNS-a i obavlja funkciju predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Zamenica je člana i u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju 

Milica Đurđević Stamenkovski rođena je 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na kome je stekla zvanje diplomiranog politikologa.

Predsednica je i suosnivač političke stranke Zavetnici.

Bila je poslanica u prošlom sazivu Skupštine, a na decembarskim izborima u koaliciji sa pokretom Dveri nije prešla cenzus. Sada je u koaliciji sa SNS-om za beogradske izbore.

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Nemanja Starović rođen je u 1982. godine u Novom Sadu. 

Nakon Karlovačke gimnazije završio je master studije na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu, a 2013. godine i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Bio je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, 2012. godine, kao i državni sekretar u ministarstvima odbrane i spoljnih poslova.

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija

Dejan Ristić, istoričar, prevodilac, scenarista i stručnjak u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem, rođen 1972. u Beogradu.

Završio je Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a zatim diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu – odsek istorija.

Trenutno obavlja funkciju direktora Muzeja žrtava genocida, a obavljao je dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, kao i državnog sekretara za kulturu u Vladi Republike Srbije od 2013. do 2015. godine.

Za Narodnog poslanika izabran je 6. februara 2024. godine.

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja

Darko Glišić, inženjer geodezije, rođen je na Ubu 1973. godine.

Glišić je jedan od osnivača Srpske napredne stranke, u kojoj obavlja funkciju predsednika Izvršnog odbora. Nekadašnji je poslanik Narodnoj skupštini Srbije.

Za predsednika Opštine Ub biran je tri puta.

Usame Zukorlić – ministar bez portfelja

Usame Zukorlić, teolog, rođen je 1992. godine u Konstantinu u Alžiru.

Završio je master studije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Predsednik je Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao njegov otac Muamer Zukorlić. 

Usame Zukorlić je narodni poslanik u dva mandata, a u prošlom je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine.

Tatjana Macura – ministarka bez portfelja

Tatjana Macura, preduzetnica, rođena je 1981. godine.

Predsednica je Udruženja "Mame su zakon".

Političku karijeru započela je u pokretu Dosta je bilo, gde je bila članica Glavnog odbora. Ovaj pokret napustila je 2018. godine, i sa grupom kolega osnovala Stranku moderne Srbije. Na funkciji kopredsednice Stranke moderne Srbije bila je od 2018. do 2020. godine. 

Poslanica je aktuelnog skupštinskog saziva sa liste SNS-a.

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova 

Marko Đurić, rođen 1983. godine, dolazi na ministarsko mesto nakon što je obavljao dužnost ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Đuruć je i potpredsednik Srpske napredne stranke.

U periodu od 2012. do 2014. godine bio je spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije.

Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i Novom Sadu, gde je i diplomirao.

Đurić se 2000. godine priključio pokretu Otpor, gde je postao aktivista u pres-timu. Našao se među osnivačima i prvim članovima Srpske napredne stranke. Godine 2009. postao je koordinator Pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića. 

Krajem 2012. godine postao je član Predsedništva SNS-a, maja 2016. godine izabran je za potpredsednika SNS-a.

U maju 2014. imenovan je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Bio je šef tima za pregovore Beograda i Prištine i šef pregovaračke grupe za poglavlje 35 u procesu pristupanja Srbije EU. 

Poznata imena u Vladi Srbije

Pored novih imena, mandatar za sastav Vlade Skupštini Srbije će na sednici Skupštine za ministre predložiti i Sinišu Malog (prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija), Ivicu Dačića (potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova), Irenu Vujović (potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede) i Aleksandra Vulina (potpredsednik Vlade). 

Za ministre su predloženi i Goran Vesić (ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), Dubravka Đedović Handanović (ministarka rudarstva i energetike), Tomislav Momirović (ministar unutrašnje i spoljne trgovine), Maja Popović (ministarka pravde), Tomislav Žigmanov (ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog) i Bratislav Gašić (ministar odbrane). 

Tanja Miščević je predložena za ministarku za evropske integracije, Slavica Đukić Dejanović za ministarku prosvete, Aleksandar Martinović za ministra poljoprivrede, Zlatibor Lončar za ministra zdravlja, Zoran Gajić za ministra sporta, Nikola Selaković za ministra kulture, Milan Krkobabić za ministra za brigu o selu i Husein Memić za ministra turizma i omladine.

Predloženi su i Jelena Begović za ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dok su Novica Tončev, Đorđe Milićević i Nenad Popović ministri bez portfelja. 

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару