Читај ми!

Proglas inicirao, a stranke SPN i NADA potpisale "Dogovor za poštene izbore"

Stranke na listi "Srbija protiv nasilja", među kojima su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, kao i koalicija NADA potpisale su u Beogradu dokument pod nazivom "Dogovor za slobodne i poštene izbore", a na inicijativu Proglasa.

Tekst dogovora je pročitala glumica Svetlana Bojković, a glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je na konferernciji za novinare to najavio kao početak stvaranja šireg fronta.

On je naveo da je ovaj dogovor izraz dobre volje i pokušaj da se, kako je rekao, na "civilizovan, miran i zakonit način stavi do znanja vlasti i svima koji učestvuju u izbornoj trci, a pre svega građanima Srbije, koji su to minimalni uslovi da se jedan proces uopšte može nazvati izborima".

U tekstu dogovora piše da potpisnici zahtevaju sprovođenje preporuka misije ODIHR ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora i kao posebno važno ističu zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.

"Ja verujem u ovu snagu, mi smo do sada pokazali da smo ostali složni, da smo ostali zajedno, da smo sa kolegama iz koalicije NADA uz dobru praksu i u parlamentarnom delu rada u prethodnim godinama, a i sada postigli poverenje gotovo milion građana Srbije", navela je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Drugi zahtev se odnosi na javni servis, "da u skladu sa svojim zakonskim obavezama blagovremeno, potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ravnopravno zastupljeni u programu".

Traže i da ponovljeni izbori za Grad Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Osim toga, važno je, kako ističu, da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima gde nisu bili održani u decembru 2023. godine, budu održani u istom danu kada i izbori za Grad Beograd.

U dokumentu se ocenjuje i da ponovljeni izbori za Grad Beograd zakazani u kratkom vremenskom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni pošteni i da na njih neće pristati, kao i da će u vezi sa tim, kako kažu, biti "jedinstveni i odlučni".

Zahteva je i da se ustanovi "pravna i politička odgovornost za izborne neregularnosti".

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара