Читај ми!

Prosvetari na KiM već drugi mesec bez plata uprkos uplaćenim zaradama, sve teže da se izmire računi i kupe namirnice

Prosvetni radnici u više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji drugi put u poslednjih mesec dana u redovima ispred filijala Poštanske štedionice čekaju pokušavajući da podignu uplaćene zarade iz budžeta Vlade Srbije.

Na bankomatima para nema, a na šalterima na severu KiM mogu da podignu do 10.000 dinara, i to dok zalihe para budu trajale. 

Centralne vlasti u Prištini duže od mesec dana ne dozvoljavaju distribuciju dinara na Kosovo i Metohiju. Pogođeni su mnogi pojedinci koji plate i druga primanja dobjaju iz budžeta Vlade Srbije, ali i institucije, te zdravstvo i školstvo.

Učiteljica Katarina Petronijević ističe da im je mnogo teško, da u njenoj porodici samo ona radi i da mora da izdržava celu porodicu. Dodaje da je teško i otići po zarađeni novac u centralnu Srbiju, da se na prelazima čeka.

"Ali ni to nije rešenje, ne može se svakog meseca otići po novac u centralnu Srbiju. Neko mora, međunarodna zajednica, neko mora da pogleda i posluša ovaj napaćeni narod. Ne živimo ko sav normalan svet, mi smo građani drugog reda. Ako neko može da nam pomogne, mislim da mi sada najpre treba da dobijemo tu pomoć”, dodaje Petronijevićeva.

Profesorka Snežana Vulićević podseća da je drugi mesec kako nisu u mogućnosti da podignu uredno zarađene plate.

“Nama mlađima je možda i lakše da odemo do Raške, ili Novog Pazara da podignemo novac, ali šta je sa penzionerima, primaocima socijalne pomoći. Njima je možda svaki izlazak iz kuće težak, još da čekaju u redovima. To su redovi od ujutru do kasno posle podne dokle radi banka. To se svakako odrazilo na naš život, sve je teže da se izmire računi, kupe namirnice, u školi već nedostaje higijenskih sredstava, pa čak i krede", kaže Vulićevićeva.

Ističe da zbog zabrane Prištine nisu u mogućnosti da nabave ono što je potrebno.

"Ja se iskreno nadam da će uskoro nešto da se reši, jer ovo je sve gore i gore i nema nekog poboljšanja”, navela je Vulićevićeva.

Zabrana dostavljanja i korišćenja dinara važi od 1. februara, od kada je stupila na snagu uredba centralne banke u Prištini, kojom se evro uvodi kao jedina valuta za plaćanje na Kosovu i Metohiji.

U srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice dinara na bankomatima i šalterima Pošte nema danima.

Dijalogom u Briselu, predstavnici vlasti u Prištini i Beogradu još nisu pronašli rešenje za korišćenje dinara.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару