Читај ми!

Eskobar: Jednostrani potezi na KiM imaće posledice

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je ta zemlja bila potpuno jasna da ne može biti jednostranih poteza na Kosovu i Metohiji, kao i da će takvi potezi imati posledice.

Gabrijel Eskobar je za Tanjug, povodom odluke Prištine o zabrani dinara na KiM, istakao da bi o tim pitanjima trebalo da se komunicira sa rokovima koji ne utiču na stanovništvo.

Poručio je da su SAD bile potpuno jasne da ne može biti jednostranih poteza, kao i da će takvi potezi imati posledice.

"Mi smo spremni da pomognemo u rešavanju problema, ali Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i poštuju postojeće dogovore", rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, mnoga od tih pitanja mogla bi da se reše uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Na pitanje da li je adresa za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u Briselu ili Vašingtonu, naglašava da SAD u potpunosti podržavaju dijalog pod okriljem EU, i ulažu sve naše napore da se on nastavi, kao i da je dijalog jedini kanal za rešavanje "bilateralnih pitanja".

"Naša tehnička podrška, naša ekonomska podrška, i naš politički uticaj su iza njega, jer na kraju dana, naša najveća aspiracija je da se i Kosovo i Srbija priključe Evropskoj uniji. I da u međuvremenu razviju mirne, produktivne i efikasne bilateralne odnose", rekao je Eskobar.

Eskobar je i povodom Dana državnosti Srbije rekao da mu je želja da se nastavi razvijanje prijateljstva sa SAD.

"Uradili smo mnogo toga u protekle tri godine sa Markom Đurićem ovde i želimo da nastavimo sa tim. On je uradio mnogo toga za Srbiju i nedostajaće nam", rekao je Eskobar, koji je bio gost na prijemu koji je povodom Dana državnosti organizovala ambasada Srbije u Vašingtonu.

Hil: Bili smo jasni u pogledu zabrinutosti o nameri da se zabrani dinar na KiM

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je američka vlada bila veoma jasna u pogledu zabrinutosti o nameri da se zabrani dinar na Kosovu i Metohiji i šta to znači za ljude koji tamo žive.

Hil je u Vašingtonu, gde je prisustvovao prijemu povodom Dana državnosti Srbije, na pitanje Tanjuga da prokomentariše odluku Prištine da prelazna faza primene uredbe kojom se zabranjuje dinar ne može trajati duže od tri meseca, a da ne povuče uredbu, rekao da ne želi da ulazi u detalje onoga što se trenutno dešava na KiM, ali da mora da dođe do poboljšanja u odnosima Beograda i Prištine, odnosno "da se postigne normalizacija".

"Nastavićemo da ulažemo napore kroz dijalog da se normalizuju odnosi, a za ostalo ćemo videti", rekao je Hil.

Na pitanje da li je posle najnovijih poteza Prištine dijalog u mraku, ambasador Hil kaže da ne želi da karakteriše dijalog i da to ostavlja izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku, ali da veruje da se mnogi problemi, uključujući i dinar, moraju rešavati kroz dijalog.

Hil dodaje da misli da Srbija treba da bude u EU i da SAD žele da joj pomognu na tom putu.

"To je za vas već dug put i biće do trenutka kada postanete članica. Mi delimo vaše aspiracije i želimo da pomognemo”, istakao je Hil.

Srbiji je poželeo uspeh, dodajući da je Marko Đurić, za koga je predsednik Srbije najavio da će se vratiti u Srbiju, gde će obavljati jednu od veoma važnih funkcija, bio izvanredan ambasador u Vašingtonu.

"Mislim da je ambasador Đurić napravio i postavio pozitivan kurs odnosa Srbije i SAD i mislim da mu srpski narod duguje veliku zahvalnost zbog toga što je postigao ovde”, rekao je Hil.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару