Читај ми!

Brnabićeva u Tirani: Nastavljamo sa zajedničkim inicijativama u okviru Otvorenog Balkana

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon neformalnog sastanka lidera Zapadnog Balkana u Tirani, izjavila da su razgovarali o inicijativama koje postoje u okviru "Otvorenog Balkana", kao i o Samitu u okviru Berlinskog procesa čiji će domaćin ove godine biti Albanija.

Ana Brnabić je, navodeći da upravo završava svoju posetu Tirani na poziv premijera Edija Rame, istakla da su imali dve teme, jedna je "Otvoreni Balkan", ali i Samit Berlinskog procesa čiji će domaćin biti Albanija u oktobru ove godine.

"U ovom trenutku Albanija je potpuno fokusirana na taj samit i na to šta dodatno možemo da uradimo nakon poslednjeg koji je bio u Berlinu. Takođe smo razgovarali o inicijativama koje imamo u okviru ‘Otvorenog Balkana’, koje su prilično komplementarne sa samitom Berlinskog procesa", navela je Brnabićeva.

Istakla je da "Otvoreni Balkan" nastavlja da postoji, da nastavlja sa zajedničkim inicijativama, i naglasila da je pre samo tri dana otvorena zajednička izložba u Srpskom kulturnom centru u Parizu. 

"Nastavljamo sa tim inicijativama, ali u ovom trenutku kao što možemo i da razumemo, kao domaćin Berlinskog procesa Albanija je svakako fokusirana na taj samit u oktobru", rekla je premijerka novinarima. 

Navela je da su tokom radnog ručka kojem su prisustvovali i premijeri Crne Gore Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, razgovarali o razvojnom planu za Zapadni Balkan koji je najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na samitu GLOBSEC u maju ove godine kao i o prvim nacrtima i projektima koje i Srbija kao zemlja Zapadnog Balkana treba da priprema. 

"Ja se nadam da je to nešto što će zaživeti do kraja ove godine, tako da već od sledeće, 2024. godine pokušamo da od strane partnera iz EU privučemo nešto više sredstava za ekonomski rast i razvoj Srbije. Da to nekako bude novi pokretački mehanizam za evrointegracije i približavanje Zapadnog Balkana i EU", poručila je Brnabićeva. 

Rama: Očekujemo dodatnu finansijsku podršku EU za zemlje Zapadnog Balkana

Albanski premijer Edi Rama očekuje da će samit zemalja Zapadnog Balkana poslužiti kao dalji korak u olakšavanju interakcije između zemalja regiona i Evropske unije.

"Paralelno sa pregovaračkim procesom, očekujemo dodatnu finansijsku i ekonomsku podršku za zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Rama, prenosi AP.

Naveo je da su predstavnici država Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem razgovarali o tome kako otvoriti puteve ka integraciji u jedinstveno evropsko tržište.
"Ono što je u ovom trenutku važno jeste da region posmatramo kao jedan, jer nas tako vidi Evropska unija, uprkos činjenici da su neke zemlje ispred, a neke iza", rekao je Rama.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka sa Varheljijem i premijerima Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, albanski premijer je komentarisao nedolazak premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, rekavši da je "došao ko je hteo", a da onaj ko nije hteo - nije došao.

Evropski komesar Varhelji prethodno je izjavio da je sa premijerima država Zapadnog Balkana razgovarao o Novoj strategiji rasta za Zapadni Balkan, kao i da je EU posvećena "brzom sprovođenju ovog plana konvergencije".

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару