Читај ми!

Milivojević: Za RS važne dve stvari – konsenzus oko interesa srpskog naroda i institucije

Suočeni smo sa ozbiljnim pretnjama, koje nisu vezane samo za destabilizaciju nego i za položaj Republike Srpske i srpskog naroda, tako da je neophodno trezveno pristupiti i imati u vidu ono što je za srpski narod optimalno. Konsenzus oko ciljeva, onoga što je interes srpskog naroda i institucije u prvom planu. Kada je reč o BiH treba tražiti rešenja dijalogom i to dijalogom koji počiva na Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH i na onome što obezbeđuje i mir i stabilnost, kaže za RTS diplomata i politički analitičar Zoran Milivojević.

Gostujući u Jutarnjem programu, Milivojević ističe da je susret predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika veoma važan zato što Turska ima poseban uticaj na ovim prostorima.

Prema njegovim rečima, treba podsetiti na inicijativu koja je potekla sa srpske strane, kojoj se pridružila i hrvatska strana, da se sretnu tri predsednika i da se o BiH razgovara u tom trouglu, da se sretnu predsednici Aleksandar Vučić, Zoran Milanović i Redžep Tajip Erdogan.

"Šta će od toga biti, ne znam, zato što se tome protivi bošnjačka strana, ali u svakom slučaju turski uticaj i turska uloga su veoma važni. Zato su ove poruke od kapitalnog značaja. Kad predsednik Erdogan kaže da je mir u prvom planu, da je dijalog jedino moguće rešenje, kada treba tražiti formule koje obezbeđuju mir i saradnju, a ne sukob to je veoma važna poruka i mislim da ona može da bude u nekom smislu i najznačajnija u svemu ovome što se događa u BiH", ističe Milivojević.

Dodaje da je BiH suočena sa ozbiljnom krizom i mora da se nađe formula da se iz krize izađe dijalogom i političkim sredstvima.

"Kada je reč o Republici Srpskoj mislim da su dve stvari izuzetno važne, a to je konsenszus na srpskoj strani oko onoga šta su interesi i ciljevi srpskog naroda i Republike Srpske i da je neophodno da se to postigne u ovom trenutku kada predstoji rasplet ove krize i druga stvar da se u punoj meri koriste institucije i da se odluke koje se donose budu na nivou institucija jer to obezbeđuje kontinuitet i legitimitet onoga što je za Republiku Srpsku veoma važno", objašnjava politički analitičar.

Naglašava da smo suočeni sa ozbiljnim pretnjama, ne samo vezanim za destabilizaciju nego i za položaj Republike Srpske i srpskog naroda, tako da je u tom smislu neophodno trezveno pristupiti i imati u vidu ono što nudi realno politika i ono što je za srpski narod optimalno.

"Ponavljam, konsenzus oko ciljeva, onoga što je interes srpskog naroda i institucije u prvom planu i njihove odluke. Kada je reč o BiH treba tražiti rešenja dijalogom i to dijalogom koji počiva na Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH i na onome što obezbeđuje i mir i stabilnost BiH. To su dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Bez toga se ne može naći rešenje i ukoliko se to ne poštuje ulazimo u ozbiljnu krizu koja se ne može završiti samo na BiH, ugrožen je ceo region, mir i stabilnost", kaže diplomata Zoran Milivojević.

Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog sporazuma

Komentarišući to što je Bakir Izetbegović protiv susreta tri predsednika, Milivojević poručuje da se ne može izbeći ono što je osnov postojanja BiH danas, a to su tri konstitutivna naroda i dejtonska formula sa dva entiteta.

"Bez toga se ne može razgovarati. Šta je suština, ono što Izetbegović osporava je da su Srbija i Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma, one su potpisnice i garanti sporazuma. Jedini garanti da BiH uspe da bude mirna i stabilna su upravo ta tri naroda. Besmisleno je i neracionalno to osporavati. Što se tu pojavljuje Turska i predsednik Erdogan, to je drugo pitanje, ali uticaj Turske upravo na taj bošnjački deo je veoma važan i njegov konstruktivni pristup može samo da pomogne", naglašava Milivojević.

Dodaje da nezavisno od toga, tri naroda moraju svakako da odlučuju i za Izetbegovića mora biti jasno da je neizbežno da samo ta tri naroda i njihov dogovor mogu da obezbede budućnost BiH.

"BiH je i dalje pod kišobranom međunarodne zajednice. Ova sednica Saveta bezbednosti je potvrdila da je ona ipak neka vrsta protektorata UN, drugo tamo je visoki predstavnik, Savet za zaštitu mira, Ustavni sud u kome su stranci. Prema tome, problem je što ne odlučuju ta tri naroda o svojoj sudbini. Zbog toga je velika odgovornost na međunarodnoj zajednici šta će tamo biti. Nametanje rešenja, pretnje i bilo šta što je na toj liniji ne može dati dobar rezultat ukoliko se ova tri naroda ne slože", ističe Zoran Milivojević.

Republika Srpska neće da se odrekne svojih nadležnosti

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je za Radio Republike Srpske izjavio da su se složili da mir nema alternativu, kao i da su temu o sukobu nametnuli drugi. To je bila prilika da se Erdoganu situacija u Bosni i Hercegovini predoči sa stanovišta RS, rekao je Dodik i naglasio da treba uspostaviti dijalog o otvorenim pitanjima.

"Dodik misli na nadležnosti Republike Srpske, odnosno tog entiteta. Ono što garantuje Dejtonski sporazum, Republika Srpska neće da se odrekne svojih nadležnosti i prava koja su sada na neki način ugrožena. To posebno važi za pokušaj da se šume i zemlja stave pod kontrolu centralnih vlasti, ali i neke druge nadležnosti koje su svojevremeno izgubljene", poručuje politički analitičar.

Prema njegovim rečima to je nešto na čemu insistira RS, ali ona insistira i na tome da treba imati u vidu Ustav BiH.

"Mislim da oko toga ne bi smelo da bude spora. U onoj meri u kojoj brzo dođe do neke formule razgovora tri konstitutivna naroda na osnovama Dejtona samo sa tom formulom i u tom formatu moći ćemo da izbegnemo krizu", poručio je diplomata Zoran Milivojević.

Prvi svetski odredio sudbinu srpske države

Komentarišući sutrašnji praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu – Milivojević kaže da pre svega mlađa populacija nedovoljno svesna zasluga, hrabrosti i žrtava srpskih junaka.

"Jako je važno obeležavati ovakve datume i to je prilika da se podsetimo i na stradanje ali i značaj koji je imao Prvi svetski rat i njegov kraj posebno za Srbiju. Srbija je bila u krugu sila pobednica i to je u istoriji Srba period koji je najsvetliji. Treba reći da su tada utvrđene i granice Srbije koje i danas važe i posebno je važno da je Srbija tada kao deo sila pobednica bila u stanju da utiče na svoju buduću sudbinu i tada su stvoreni uslovi i za stvaranje prve Jugoslavije i na neki način da se reši srpsko pitanje u tom vremenu", ističe Milivojević.

Dodaje da su događaji su kasnije išli drugim tokom, ali u svakom slučaju to je za Srbiju istorijsko vreme. To je period kada se pokazalo šta znači, patriotizam, borba za domovinu i odlučnost. Ovome je prethodio i proboj Solunskog fronta, gde je srpska vojska imala odlučujući značaj.

"Ceo taj Prvi svetski rat je period koji je odredio sudbinu srpske države i srpskog naroda u narednom periodu da bismo danas ponovo došli i razgovarali o tom periodu sa pozicija srpske države. Zbog toga je važno šta je tome prethodilo jer se ponovo nalazilo u turbulentnim vremenima, ponovo je svet u nekom zaoštrenom stanju, ponovo govorimo više o sukobima, ratu, tenzijama nego što govorimo o miru i blagostanju", naglašava politički analitičar.

Poručuje da je zbog toga važno se setiti koliko je važan mir, koliko je važno da i ovoga puta govorimo više o miru i nađemo formule koje će biti u prilogu mira i budućnosti, a ne onoga što je bilo iza nas.

уторак, 30. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару