Читај ми!

Vučić: Nisam još doneo odluku da li ću prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još nije doneo odluku da li će prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, za koje je dobio poziv, navodeći da će ta odluka biti zasnovana na političkim argumentima i da ne želi da izaziva dodatne teznije.

Aleksandar Vučić je rekao da će odluku saopštiti 2. ili 3. septembra, svakako ne dan uoči samog ustoličenja mitropolita Joanikija.

"Sagledavamo sve i, pri tome, neću da se rukovodim onom što govore bezbednosne službe, neću izlaz za odluku tražiti u tome već će moja odluka biti zasnovana na političkim argumentima", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. 

"Ni na koji način ne želimo da izazivamo dodatne tenzije ili da pravimo probleme", rekao je Vučić.

On je poželeo mnogo uspeha mitropolitu Joanikiju, patrijarhu Porfiriju, a našem narodu i vernom narodu u Crnoj Gori bolju budućnost.

Vučić je istakao i da Crna Gora mora da nam bude prijateljska zemlja.

"A, da li smo saglasni sa odlukama nečijeg rukovodstva, to je druga stvar. Drugo je odnos prema narodu u Crnoj Gori, poštujemo i volimo, bez obzira na versku, nacionalnu pripadnost. Naš posao je, naravno, da pre svega brinemo o pripadnicima srpskog naroda", rekao je Vučić. 

"Na Bledu mnogo susreta, važan razgovor sa Mišelom" 

Predsednik Srbije najavio je da će na Evropskom forumu na Bledu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu. 

Vučić je na pitanje šta očekuje od Foruma na Bledu na kojem će učestvovati i s kim će se sastati, odgovorio da će imati važan panel.

"Jedini sam političar iz našeg regiona koji neće da učestvuje u regionalnom već evropskom formatu", naglasio je Vučić koji je prisustvovao potpisivanju ugovora sa predstavnicima kineske kompanije "Šandong grupa" o izgradnji deonice brze saobraćajnice od auto-puta Beograd–Niš do Golupca.

Vučić je najavio da će se sastati sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, kao i domaćinima, a veruje i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dodao je da će se sresti sa mnogim evropskim liderima, među kojima je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa kojom će se, kaže, dodatno dogovarati o njenoj poseti Srbiji.

"Važan je susret sa šefom Saveta EU. Verujem da ćemo moći da razgovaramo o tome da smo podigli nivo usaglašavanja sa EU sa 46 na 62 odsto. To će biti i prilika da vidimo kako oni gledaju na budućnost srpskog pridruživanja EU", zaključio je Vučić.

"O Rio Tintu neće odlučivati protesti, već građani"

Predsednik Vučić je, povodom najavljenog ekološkog protesta ispred Predsedništva, rekao da su protesti u Srbiji dozvoljeni, ali je poručio da o "Rio Tintu" neće odlučivati protesti već građani.

"Protesti su dozvoljeni u ovoj zemlji. Nismo nikada kažnjavali ni one koji su protivzakonito održani ako nisu nasilni. Nasilne proteste nećemo dozvoliti, a o licemerju i svemu drugom onih koji protestuju mogu da govorim danima, jer su beskrajni. Nije ‘Rio Tinto’ doveo Vučić, već Đilas, Jeremić, Tadić i sve druge političke partije koje su bile na vlasti", naglasio je.

Vučić je podsetio da su te ranije vlasti potpisale 11 papira u vezi sa "Rio Tintom", a da ključni o eksploatacije niko još nije potpisao.

Kazao je da se sada ti političari bave "Rio Tintom", ne što su počeli da brinu o narodu već što bi da se dočepaju novca.

"Cilj napada slaba Srbija, ali biće to tvrda utakmica"

Predsednik Vučić je rekao da je cilj sve učestalijih napada na njega i članove njegove porodice slabljenje Srbije, ali je poručio da se Srbija neće vraćati u prošlost, a političkim protivnicima da im neće biti lako na izborima, jer narod zna ko se bori i ko mu je obezbedio poštovanje i ko mu garantuje bolju budućnost.

"Garantujem dobru i tvrdu utakmicu, ali borićemo se. Mi nemamo pomagače iz inostranstva koji žele slabu Srbiju, mi imamo građane uz sebe", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje ko stoji iza kampanje brutalnih napada na njegovu porodicu.

Vučić je istakao i da je u pitanju politički nalog, jer je po svim rezultatima Srbija u svom najboljem vremenu u svim oblastima.

"Ne slažem se kako Godfri gleda na etiketiranje Tvitera"

Predsednik Vučić je rekao da poštuje američkog ambasadora Entonija Godfrija i da sa njim ima dobar odnos, da se u nečemu ne slažu, a u nečemu slažu, i da je to odnos prema novinarima koji se u Srbiji ne smeju napadati.

"Ne slažem se kako gleda na etiketiranje domaćih medija od strane američke kompanije Tviter", rekao je Vučić komentarišući Godfrijevu izjavu o tome i napomenuo da je Godfri za Tviter rekao da je to privatna kompanija.

"Pa što si se posle toga žalio na pisanje privatnog medija i iznosio optužbe na račun cele Srbije pozivajući se na privatni medij u ovom slučaju Srpski telegraf. Kako to Tviter ima pravo jer je privatni medij a Srpski telegraf nema pravo", upitao je Vučić.

On je rekao i da se ambasadoru izvinjava, jer ima hrabrosti da te nelogičnosti primeti, uz sve poštovanje koje, kako kaže, ima prema njemu, i to što ga smatra inteligentnim i dobrim ambasadorom.

"Što se tiče drugih stvari, delimično je u pravu", kazao je Vučić i ocenio da naši protivnici nisu oni koji služe bilo kome, ili oni misle da služe istini.

"U pravu je Ljiljana Smajlović kada kaže da je uspeh SAD to što su sve u svetu ubedili da Glas Amerike, Dojče vele, Bi-B-Si nisu propagnada", rekao je Vučić i ironično primetio da su to "objektivni i nepritstrasni mediji", ali da im to niko ne veruje.

четвртак, 01. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару