Читај ми!

Vučić: Priština zahtevima za priznanje odrešila ruke Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Priština od nekih zemalja traži priznanje tzv. nezavisnosti Kosova, čime krši Vašingtonski sporazum, ali je istakao da su time Beogradu odrešili ruke i ukazali na pravac kojim treba da ide.

"Video sam poslednje zahteve ministra odbrane u Prištini koji kaže da je tražio od Gruzije, Ukrajine, Azerbejdžana i još nekih priznanje Kosova. Dobro je da su nas obavestili o tom pitanju, hvala im na tome", rekao je Vučić u Brusu, pošto je posetio Prokuplje i Blace.

On je istakao da to predstavlja kršenje Vašingtonskog sporazuma, ali je zahvalio Prištini što je Beogradu odrešila ruke, dodajući da taj sporazum ionako važi do septembra.

"Tako da su nam ukazali pravac kojim treba da idemo i mi ćemo svoj posao da radimo", poručio je Vučić, dodajući i da razume da su Albanci nervozni, jer im stvari ne idu kako misle.

Na pitanje novinara kako vidi jedinstvene političke nastupe albanskih stranaka u srpskim sredinama pred lokalne izbore na KiM, Vučić je rekao da je njihov posao da se ujedinjavaju.

"Neka se ujedinjavaju, to je njihov posao. Mi izlazimo ujedinjeno, jer oni koji nisu ujedinjeni i nisu iza Srpske liste teško će dobiti poverenje naroda", rekao je Vučić dodajući da se poverenje dobija na osnovu zajedništva i jedinstva, a ne na osnovu rušenja, kao i da to čuva naš identitet i opstanak na KiM.

Predsednik je naveo da Beograd na svaki način pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i da će to još intenzivnije nastaviti da radi i ubuduće. 

Vučić: Moramo se navići na pritiske

Ističe "da se moramo navići na pritiske, jer će neki raditi na razgradnji i slabljenju Srbije, a naš posao je da radimo na snažnijoj Srbiji".

"Mislim da je potpuno jasno da će pritisak dolaziti iz zemalja i delova sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, mnogih koji žele da pod plaštom stvaranja funkcionalne BiH ukinu Republiku Srpsku. Kroz finansijsku podršku političkim akterima koji žele slabiju Srbiju", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da u skladu s tim ide što rade mnoge društvene mreže "bustujući" one koji su za slabiju i protiv snažne Srbije, a smanjujući brojeve onih koji su za snažniju Srbiju.

"Na to morate da se naviknete, nema kuknjave. Oni neka rade svoj posao na razgradnji i slabljenju Srbije, a mi ćemo da radimo na jačanju Srbije", naglasio je predsednik.

Vučić je tako pojasnio nedavnu izjavu u Bajinoj Bašti da pred Srbijom nije lako vreme, da će se povećati pritisci oko Kosova i RS i šta će biti glavni instrumenti tih pritisaka, odakle ih najviše treba očekivati i možemo li odgovoriti na njih

Vučić: Vreme da potrošimo novac koji su zaradili građani

Predsednik je istakao je da je vreme da se potroši novac koji su zaradili građani na projekte koji njima donose dobro.

Vučić je upitan da prokomentariše pisanje pojedinih medija da je potrošio pola milijarde evra u prethodnim posetama, kazao da je možda kriv, ali da nije potrošio taj novac na sebe, već su to novci za obilaznice auto-puteve, bolnice.

"Računali su u tu cifru 80 miliona evra za izgradnju Kliničkog centra u Užicu, 50 miliona evra za tunel kroz Kadinjaču i spajanja tunelom Duba i Dubaca, gasovod i kanalizaciju, fabrike za prečišćavanje otpadnih vode. To su stvari koje su potrebne građanima. Taj novac imamo i nećemo povećati javni dug na više od 60 odsto", poručio je predsednik.

Vučić je izrazio zahvalnost predsednici Opštine Brus što je smanjivala opštinski dug, i što neće uzimati kredite.

"Možeš da uzmeš kredite koliko rasteš – ne više od toga. Ne živi se jedan dan ili dva", rekao je on apostrofirajući primer kako je ironično rekao, stručnjaka koji je zadužio Kosjerić za deset miliona evra.

"Nisam zainteresovan da imam svojih 650 miliona evra, već da građani budu bogati, i da potrošimo taj novac na puteve, škole, bolnice", zaključio je Vučić.

Vučić o "Beogradu na vodi"

Komentarišući kritike na račun projekta "Beograd na vodi" i njegovim gubicima, Vučić kaže da je reč o licemerju onih koji su ranije govorili kako investitor u taj projekat neće uložiti ništa i da je to fantazmagorija, a sada, kada se vidi da je investitor uložio ogroman novac, koji ne može odmah da se vrati, govore o gubicima.

"To je licemerje. Setimo se da su govorili kako investitor neće da ulaže ništa, kako je došao samo da pokupi 'kajmak', da uzme pare, a onda investitor kaže da je uložio više nego što je izvukao novca, i zato smo na gubitku. A, to je, valjda, logično na početku projekta", rekao je Vučić.

Kako kaže, na početku se moraju izgraditi putevi, ulice, kompletna infrastruktura, a sve to investitor mora da plati.

"I sad umesto da pohvale investitora što ulažu novac da bi napravili jedno od najlepših mesta, kažu da gube pare. Veće od sledeće godine neće, već će da zarađuju", rekao je Vučić na konstataciju da mediji bliski Draganu Đilasu pišu da "Beograd na vodi" posluje sa gubitkom i pitanje "otkud ta briga kada su uvek govorili da je reč o propalom projektu".

Odgovarajući na pitanje o izborima, Vučić je poručio da će se svakako o vlasti odlučivati na izborima, a ne na bilo kakvim protestima, jer se nasilni protesti, kaže, poput upada u RTS ili Parlament, više neće dogoditi.

Dodao je da, što se tiče izbornih uslova, treba da se razgovara i da se vidi, kaže, "kako to poslušnički svetski mediji uređuju medijsku scenu Srbije".

четвртак, 01. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару