Читај ми!

Šib za RTS: Ujedinjenje dve Nemačke ogromna sreća, razlike skoro više ne postoje

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je za RTS da je ujedinjenje dve Nemačke ogromna sreća za Nemce, da je posle trideset godina ta država prosperitetna, razlike skoro više ne postoje, kao i da su ekonomski napredovali. Ocenio je da su ekonomski odnosi sa Srbijom odlični, a dijalog Beograda i Prištine na prvim mestima političke agende Nemačke.

Pre tačno 30 godina dve Nemačke – Istočna i Zapadna su se ujedinile. To je bilo više od ujedinjenja jedne države, za ceo svet je to bio veliki istorijski događaj, jer je predstavljao i početak nove Evrope.

Ambasador u Srbiji Tomas Šib poručio je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je ujedinjenje ogromna sreća za Nemce, zemlja je prosperitetna posle tih 30 godina, razlike skoro više ne postoje, ekonomski su napredovali i imaju više zajedničkih tačaka od razlika. 

Smatra da su tada, s jedne strane, "bile velike nade da će demokratizam pobediti širom sveta, ali da se u retrospektivi može reći da je svet dosta poljuljan i da se te nade nisu ispunile".

"Ali treba naglasiti da skoro niko nije računao s padom zida i s ponovnim ujedinjenjem. Ali, ono što treba da bude pouka je da morate jednostavno iskoristiti tu priliku, trenutak, jer je još uvek iz današnje perspektive to ujedinjenje ravno čudu i da je uspelo i to toliko mirno", rekao je Šib.

Naveo je da je su pred velikim izazovom u ovom trenutku pre svega da suzbiju posledice pandemije izazvane koronavirusom, ali da to nije samo tema za Nemačku ili za Evropu, već je zadatak za ceo svet.

Nemačka će, kako je istakao, u funkciji predsedavajućeg Savetu Evropske unije voditi računa da upravo u Evropi posledice ekonomske krize budu prevaziđene. ali i da zemljama u okruženju, koje su kandidati-čalanice, pruže podršku za suzbijanje posledica.

Takođe, smatra da je to globalni izazov i da su multilateralizam i međunarodna saradnja važni

"U Srbiji otvoreno oko 64.000 radnih mesta"

Za Srbiju je Nemačka jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, jedan od najvećih investitora i kompanija koje su zaposlile radnike.

Ambasador Tomas Šib kaže da su ekonomski odnosi sa Srbijom odlični i da se pozitivan trend nastavlja.

"Govorimo o 420-430 kompanija koje su otprilike otvorile 64.000 radnih mesta. Stekao sam utisak u razgovoru sa nemačkim privrednicima, pandemija je ostavila posledice i došlo je do odlaganja nekih rokova, ali i dalje smatram da je saradnja dobra. Polazim od toga i da će i dalje biti investitora koji će doći u Srbiju", rekao je Šib.

"Dijalog Beograda i Prištine u prvim mestima agende Nemačke"

Što se tiče dijaloga o normalizaciji odnosa Beograd i Prištine, Šib naglašava da je to odavno na prvim mestima političke agende Nemačke, ali da je posredovanje tog dijaloga preuzela EU.

"Postoji taj format dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU u obliku specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, a Nemačka jeste deo EU i podržava taj format i sve što preduzima gospodin Lajčak i njegov tim.  Nemačka svim snagama podržava taj proces i ubuduće i nadam se da ćemo iskoristiti i predsedavanje Savetu Evropske unije", naglasio je nemački ambasador.

Na pitanje na koji način će u tom slučaju iskoristiti predsedavanje, Tomas Šib je objasnio da to rade samim tim što, kako je rekao, "snažno hrabrimo kako javno, tako iza zatvorenih vrata, obe strane da budu konstruktivne u tom dijalogu".

"Važno je imati sveobuhvatni sporazum, jer je blagostanje i prosperitet regiona enormno važno i da se to otvoreno pitanje na kraju reši. To bi bio ogroman iskorak u članstvu u Evropskoj uniji. Mi ćemo preduzeti sve što je u našoj moći", poručio je ambasador Nemačke Tomas Šib.

недеља, 04. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару