Polemika naprednjaka i radikala o EU

Poslanici Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke polemisali su u Skupštini Srbije, tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o nauci i istraživanju, o prednostima i nedostacima ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Radikali su ponovili stav da su oni protiv ulaska Srbije u EU i da se zalažu za savez s Rusijom, Belorusijom i, kako kažu, drugim prijateljskim zemljama, a izrazili su zadovoljstvo što, po njihovoj oceni, ima sve više onih u vrhu vlasti koji se približavaju takvim stavovima.

Vladimir Orlić (SNS) je upitao radikale šta je alternativa EU i tržištu od više milijardi evra.

"Juče je (predsednik Francuske Emanuel) Makron rekao da je završeno sa ulaskom u EU, nema više proširenja. Dokle više zamajavate i sebe i nas i naciju? Vidite da i neke članice EU žele da se na neki način distanciraju od te zajednice. Evropska komisija i Evropska unija su stvar prošlosti, s tim je završeno. Evropa vas neće", odgovorio je Milorad Mirčić iz SRS-a.

On je dodao da je pitanje vremena kada će EU da se "raspadne" i da Srbija srlja u propast.

Orlić je, s druge strane, podsetio da predstavnici vlade i šef Delegacije EU Sem Fabrici upravo danas uručuju ključeve za socijalne stanove koje je finansirala i EU.

"To je konkretan odgovor na pitanje da li je za Srbiju i njene građane korisno da imamo dobru saradnju sa EU. Možemo da konkurišemo za različita sredstva, i to se ne odnosi samo na resor nauke nego i za druge oblasti", rekao je Orlić.

Mirčić je odgovorio izrekom da je "poturica gori od Turčina" i da ne može polemisati sa nekim ko je promenio priču, navodeći da takvi političari treba sa sobom da raščiste neke stvari, i da će onda radikali ući u polemiku.

"Gubljenje je vremena polemisati sa ljudima koji su dobar deo političke karijere govorili da je pogubno da Srbija pod ovim uslovima prihvata evropske standarde. EU pomaže i drugim zemljama koje nisu članice, ali to je interes kapitala iza kojih stoje finansijske organizacije. Što se tiče Fabricija, protiv toga smo da nam takvi dele lekcije", rekao je Mirčić.

Poslanik naprednjaka podsetio je Mirčića da je njihov šef 2008. godine rekao da SRS želi da Srbija bude ravnopravan partner u EU sa KiM u sastavu Srbije.

"Ja se nisam bavio kategorijama ko je poturica, ko je Turčin, niti mi pada na pamet, ali ja baš volim da raspravljam sa onima koji vole svoje mišljenje da promene preko noći", dodao je Orlić.

On je ukazao da je izvoz Srbije sa zemaljama EU 70 odsto ukupnog izvoza i da ne bi bilo dobro da ostane bez te mogućnosti, a alternative, kada se pogleda geografski, nema.

Za reč se ponovo javio Mirčić i poručio Orliću da je "citirao svog nekadašnjeg predsednika Šešelja", kao i da se Evropa mnogo promenila, te da insistira da je Kosovo samostalna država.

"Ni sir u mišolovci nije besplatan, ni saradnja sa EU nije baš za pohvaliti se. Više Srbija uvozi nego što izvozi u EU. Evroazijska saradnja je alternaitva, ekonomski jače zemlje u EU se okreću prema tom tržištu, to je realno tržistse. Čak i Amerika vodi borbu za to tržište. Nije evropsko tržište perspektiva", rekao je Mirčić.

Orlić mu odgovara da su glavni partneri Srbije u izvozu Italija, Nemačka, Mađarska.

U polemiku se uključila i poslanica SRS-a Vjerica Radeta koja je podvukla da je SRS nedvosmisleno jedina partija u Srbiji koja se zalaže protiv ulaska u EU.

"Ne možemo u tu zajednicu, jer nam tamo otimaju KiM. SRS je jedina koja se otvoreno zalaže za integraciju sa Rusijom, Belorusijom i ostalim prijateljskim zemljama. Nama u SRS je drago što se sve više iz redova vlasti čuju slični tonovi i što se sve više oseća pribilžavanje politici SRS. Daj Bože da se tako nastavi", rekla je Radeta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару